Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Tekort van €45.000 dreigt voor melkveehouders

Bij aanhoudende lage melkprijzen zal het bedrijfsresultaat in de melkveehouderij dit jaar nog lager uitkomen dan in 2015.

Dit meldt PPP Agro Advies op basis van berekeningen van de liquiditeit op 120 melkveebedrijven. In 2015 lag de liquiditeit op circa min 4 cent, wat voor een bedrijf van 850.000 kg melk neerkomt op een tekort van €34.000 per jaar. Voor dit jaar ligt de opbrengstprijs per kg melk al 1,5 cent lager, terwijl de melkproductie per bedrijf is gestegen naar 890.000 kg melk. Met een liquiditeitstekort van 5,1 cent per kg melk, bij normale aflossingen en enigszins beperkte vervangingsinvesteringen, komt het tekort op €45.000 per jaar. Daarbij is PPP Agro Advies er vanuit gegaan dat aflossingen (€42.000) en vervangingsinvesteringen (€18.350) uitgevoerd worden. Of dit ook betaald kan worden, hangt af van de beschikbare financiële buffer in de vorm van spaargeld of ruimte op de rekening-courant.

Financiële prognose

Daarvoor is het steeds noodzakelijker om een financiële prognose of een liquiditeitsplanning te maken om inzicht te krijgen, spanningen te voorkomen en de juiste maatregelen te treffen. Leveranciers in de melkveehouderij merken momenteel dat rekeningen later worden betaald. Dit kan leiden tot spanningen in de zakelijke relatie. Het beperken van kosten is momenteel wel de meest efficiënte manier om financiële tekorten te voorkomen.

Tip: weidegang

Een van de tips van PPP Agro Advies is het toepassen van weidegang. Koeien voeren zichzelf, er hoeft minder gras gemaaid en ingekuild worden en er is minder mest om uit te rijden of af te voeren. Weidegras heeft een kostprijs die gemiddeld 10 cent per kg droge stof lager ligt dan die van kuilgras. Daarnaast geven de meeste zuivelaars ook nog een weidebonus. Al is weiden wel een vak apart, het is geen kwestie van 'deuren open en weiden maar'. Een goed alternatief voor weidegang is zomerstalvoedering, mits de werktuigen op het bedrijven aanwezig zijn. Opstallende bedrijven krijgen het advies kritisch te zijn op het krachtvoergebruik. Levert die laatste liter melk nog geld op met de huidige prijzen?

Laatste reacties

 • haj146

  Weiden is korte termijn politiek. Ten eerste moet je meer mest afvoeren. Ook krijg je minder voer aan de bult en kom je jezelf dus tegen aan t eind van het seizoen. Voor de weidepremie kun je weinig voer kopen

 • farmer135

  Als je dag en nacht weid hoeft er ook minder gras in de kuil.

 • koeboertje

  haj 146
  Je hebt minder voer aan de bult maar je hebt ook minder voer nodig omdat de koeien dit gras in het voorjaar niet nodig hebben als ze buiten lopen , en door in april en mei te weiden krijg je 1000 tot 1100 vem in de bek van de koe , door in te kuilen en een jaar te bewaren ben je zomaar 200 vem kwijt en de rekening en arbeid van in- en uitkuilen toe.

 • haj146

  Koeboertje,
  Dat klopt, maar je hectare opbrengst is stukken lager. Van het voorjaarsgras kun je goedkoop melken idd maar dit heb je dus ook niet aan de bult om van te voeren met de wintermelk. Inderdaad heb je minder loonwerk kosten.

 • koeboertje

  wintermelk brengt ongeveer 2 a 3 cent extra op maar kost bij mij(en ook bij anderen ) wel 5 cent extra per liter door de bewerkingskosten , ik focus me nu op zo veel mogelijk zomer melk omdat het saldo hiervan hoger is ,en in het voorjaar melkt het makkelijker , nieuwmelkse koeien geven nu met maximaal 5 kg brok per dag makkelijk 40 kg melk, in het winterseizoen lukt dat niet met alleen kuilgras .
  En de hectare opbrengst is niet lager dat lijkt maar zo omdat ik niet al het gras een jaar ga bewaren , maar er zo snel mogelijk melk van maak , in andere mkb bedrijven houden ze er ook zo min mogelijk vooraad op na omdat hier veel geld in gaat zitten , maar ik heb ook wel eens een veehouder horen zeggen , DE BESTE RAAD IS VOORRAAD.

 • el

  Voorraad is buffer, daar heb je als veehouder niet snel genoeg van!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.