Rundveehouderij

Nieuws 12 reacties

Lagere vroegweidepremie door massale aanmelding

Den Haag - De vroegweidepremie, waar melkveehouders zich begin dit jaar voor konden aanmelden, wordt geen €700, maar €600 per bedrijf. Reden is de grote belangstelling.

Het totale aantal meldingen bedraagt ongeveer 6.800, meldt brancheorganisatie ZuivelNL. Voor de regeling is een vast totaalbudget beschikbaar. Dus, hoe meer aanmeldingen, hoe lager de gemiddelde premie uitpakt. Een vroege start van de weidegang bevordert meer variatie in het landgebruik, wat kan leiden tot grotere biodiversiteit, met name aan weidevogels, zo menen ZuivelNL en de overheid. Ook stimuleert het de weidegang in het algemeen.

Eigen weidegangregelingen

Aanmeldingen konden tot 1 mei worden gedaan. De zuivelondernemingen voeren de regeling uit, inclusief de betaling van de premie. In het algemeen gebeurt dit in samenhang met de eigen weidegangregelingen van de zuivelondernemingen.

Laatste reacties

 • jaanen1

  al jaren vroegweiden toegepast. echter door extreme natte voorjaar konden de koeien dit jaar niet vroeg naar buiten.
  jammer, we lopen de beloning nu mis, ook al is het geen 700 meer, de pijn is nu iets minder, we lopen nu 600 euro mis

 • tonny60

  toch erg dat boeren voor een luttele 600 euro hun hele bedrijfsvoering veranderen .Het geld was eigenlijk bedoeld als direkte inkomenssteun.

 • DJ-D

  Had vorig jaar nog 14 nestjes nu nog 3.....

 • snufferman

  Jammer dat er wel 50 euro per deelnemer naar de vogelbescherming gaat voor een paar tab bladen hoe je vogeltjes land moet creëren

 • deB.


  600 bedelen, en voor duizenden euro's in de knoop met het spaaklopende beweidingen...loopt voor geen meter dit jaar

 • zon

  Zou er bij een geringere belangstelling per bedrijf meer uitbetaald worden?

 • mtseshuis

  Prutsers, wat een eikels, eerst 700 beloven en met 600 afgescheept worden. Het wordt tijd dat het verstand eens begint te werken: Eerst iedereen gewoon 1e snede maaien dan koeien eruit, moet het anders? Dokken!! Geen 700 euro, maar 7000 euro

 • waldpyk

  Het is en blijft een fooi of het nu 600 of 700 euri is. De beweidingsverliezen zijn enorm dit voorjaar. Verder krijg je zoals iemand hiervoor al opmerkte een leuk mapje met tabbladen met allemaal open deuren over hoe je het bepaalde weidevogels naar de zin kan maken. Hoe diezelfde weide vogels zich de vos, kraai, bunzing en alle andere predatoren van het lijf oet houden staat er helaas niet bij.
  Al met al wederom een zielige vertoning op kosten van de boer, hht bestede geld was immers in eerste instantie bedoeld als direkte inkomenssteun maar het ministerie en haar ambtenaren beslisten weer anders.

 • Schraar

  Volgens mij moeten de deelnemers straks ook nog naar een evaluatiebijeenkomst toe. Er van uitgaande dat dat lang niet iedereen gaat doen is er straks misschien wel 800,-/ bedrijf beschikbaar?
  mtseshuis, ook zonder premie laat ik mijn koeien als de grond het toelaat begin april de wei in, ik denk dat het economisch aantrekkelijk is om direct met de koeien van het voorjaarsgras te profiteren i.p.v. alles in te kuilen.

 • deB.


  Hebben we nu nog niet door dat we gebruikt worden voor dat soort gebeuren.

  600 euro... dat verdiend een schilder op een paar zaterdagen bij... niet te geloven, wat een zielige vertoning op het platteland

 • ........

  omscholen voor schilder dan maar....

 • Sook

  Zo we worden weer mooi voor het lapje gehouden, en waar is LTO nou?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.