Rundveehouderij

Nieuws 5184 x bekeken

Duitsland zet stappen naar verbod grupstal

De agrarische commissie van de Duitse regering werkt aan een verbod op jaarrond opstallen van vee in een grupstal. Op 22 april moet er een besluit vallen.

Een grote meerderheid van de agrarische commissie steunt een motie van de Duitse deelstaat Hessen. Daarmee is de kans groot dat de nieuwe huisvestingsregels er ook komen. Na een overgangstermijn van 12 jaar moet het jaarrond opstallen op de grupstal verboden worden.

Nog 300.000 koeien aangebonden

Dit besluit levert vooral problemen op voor Beierse melkveehouders. In de zuidelijkste Duitse deelstaat staan op 11.000 bedrijven in totaal nog 300.000 koeien aangebonden. Volgens Beierse boerenorganisaties betekent een verbod op grupstallen voor veel veehouders het einde van hun bedrijf. Vooral met het huidige melkprijsniveau en de vooruitzichten op de vrije zuivelmarkt zit er volgens de organisaties weinig ruimte voor nieuwbouw.

Of registreer je om te kunnen reageren.