Rundveehouderij

Nieuws

Brits protest tegen melk uit buitenland

Britse melkveehouders zijn woedend dat er houdbare melk uit andere landen wordt ingevoerd terwijl Groot-Brittannië zelf ook een overvloed aan melk heeft. De actiegroep Farmers for Action wil het distributiecentrum van één van de betrokken supermarkten gaan blokkeren.

Het zuivelschap AHDB Dairy bevestigt dat er vorig jaar 130 miljoen liter houdbare melk in Groot-Brittannië is ingevoerd. Daarvan kwam 50 miljoen liter uit België, 31 miljoen liter uit ons land en de rest uit Duitsland en Denemarken. In de twee voorafgaande jaren ging het om ongeveer dezelfde hoeveelheid.

Invoer niet nodig

Voorzitter David Handley van Farmers for Action, die ook de recente demonstratie van melkveehouders in Londen leidde: ''We hebben de afgelopen weken een aantal winkels in de gaten gehouden en hebben gezien dat grote hoeveelheden ingevoerde melk het land binnenkomen.'' Volgens Handley worden boeren op het verkeerde been gezet doordat die melk niet in koeltankers wordt aangevoerd. Omdat de melk houdbaar is, kan die in gewone vrachtwagens worden getransporteerd. ''Zo kunnen ze in het geniep werken.''

Ook volgens Handley komt de overgrote hoeveelheid uit België. In Britse fabrieken wordt dat gebruikt om er milkshakes van te maken. ''Het wordt tijd dat we dit eens onder de aandacht brengen. We hebben hier in eigen land zeker twee fabrieken die op dezelfde manier houdbare melk kunnen maken dus invoer is helemaal niet nodig. Waarom krijgen Britse kinderen milkshakes van Belgische melk terwijl dat net zo goed van Britse melk kan komen?''.

Of registreer je om te kunnen reageren.