Rundveehouderij

Nieuws 13 reacties

Weer geen akkoord regiegroep fosfaatrechten

De regiegroep die zich buigt over de invulling van fosfaatrechten voor de melkveehouderij is opnieuw niet tot een akkoord gekomen.

Staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) en sectorpartijen LTO, NZO, NAJK, NMV, Netwerk Grondig en Stichting Natuur en Milieu overlegden woensdag in Amsterdam over de kwestie. De partijen konden opnieuw niet tot een akkoord komen. "Het was een constructief gesprek, maar de materie is heel complex, waardoor we er nog niet zijn uitgekomen", laat een woordvoerder van het ministerie weten.

Contouren over verhandelbaarheid geschetst

Vorige week werd het overleg uitgesteld omdat er nog een aantal vragen onbeantwoord waren. Die vragen zijn inmiddels beantwoord, maar de vertegenwoordigers die aan tafel zitten zijn nog niet tot een breed gedragen akkoord gekomen. De meningen liggen nog te ver uiteen. Uit de standpunten die de onderhandelaars deze week naar buiten brachten blijkt dat de meningen sterk verdeeld zijn over grondgebondenheid en de verhandelbaarheid van fosfaatrechten. Deelnemers aan het overleg zeggen dat Van Dam nog geen voorstel op tafel heeft gelegd. Wel heeft hij contouren geschetst over de wijze waarop hij de fosfaatrechten wil invoeren. Over de inhoud hiervan mogen de deelnemers niets zeggen.

Volgende week nieuw overleg

De verwachting is dat er volgende week opnieuw wordt overlegd. "Hopelijk komen we er dan uit", zegt Diana Saaman van Netwerk Grondig. Sijas Akkerman van Stichting Natuur en Milieu zegt dat vertegenwoordigers van de melkveehouderij er goed aan zouden doen om eieren voor hun geld te kiezen en toch in te stemmen met enige vorm van grondgebondenheid in de fosfaatrechten.

Laatste reacties

 • andre.jinke1

  Als er nu eens één groep minder in de regie groep zou zitten....

 • 344412

  Voor grondgebondenheid hebben we de AMvB. Komt dit ook in de fosfaatrechten, dan AMvB van tafel. Poot stijf houden.

 • DJ-D

  Levert snm de grond dan? 100000 ha neptuur met geen enkele weidevogel. Kweekplaatsen voor rovers. Zou voor het evenwicht beter zijn dat die grond weer terug komt, waarom zitten ze anders in de regiegroep? Alleen de lusten niet de lasten?

 • kiepel

  Grond zal en moet erin anders loopt het opnieuw scheef! Kijk naar de varkenshouderij en snap dat LTO jullie allemaal kapot maakt als ze stug blijven.

 • wmeulemanjr1

  Als de normale melkveehouder maar vooruit kan, niet alleen de 'achter de elleboog' bestuurders

 • landboer

  Waarom moet grond erin kiepel?

 • Farmer4life2

  Een verbinding met grond is wel nodig. Bijvoorbeeld 35 kilo fosfaat per ha. Dan kun je in plaats van fosfaatrechten ook extensief worden door grond te kopen.

 • wmeulemanjr1

  Farmer4life2, waarom bijvoorbeeld 35 kilo? Dan zeg je dus feitelijk dat grond qua plaatsing 'waardeloos' word, zoiets heeft niks met een duurzame kringloop meer te maken(hiermee word extensief ook lamgelegd), hanteer de gewone norm zoals het nu is op basis van de analyse grondmonster.

 • kiepel

  Landboer. We onderschijden ons als sector t.o.v. de intensieve veehouderij door onze grond.
  En wanneer je grond loskoppelt kan iedereen een (te) grote melveestal volproppen. Dit is de doodsteek voor een gezonde sector.
  Gezond is; een goede boterham verdienen als familiebedrijf.
  En niet; margecijferaars die (te) grote stallen volproppen met koeien en medewerkers(zie varkenshouderij).

 • MKRouveen1

  kiepel: amen.

 • alco1

  Kiepel. Waar leg je dan de lat.
  Er zijn boeren met honderden hectares!

 • kiepel

  alco, ik denk dat er meer boeren zijn met honderden koeien dan met honderden hectares.
  Lat leggen hoeft niet. koppeling met grond moet wel. AmvB alleen is niet genoeg en gaat teveel uit van oude referenties.

 • koestal

  2,5 GVE per ha moet de norm worden,verder niet te ingewikkeld maken !

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.