Rundveehouderij

Nieuws 1995 x bekeken

Geitenzuivel wil scoren met BGA-kaas

De Nederlandse melkgeitenhouderij zal de opening van de Grüne Woche op vrijdag aangrijpen om een nieuw verkoopkanon te lanceren: Nederlandse geitenkaas met BGA-keurmerk. Het moet de afzet van geitenkaas nog harder laten groeien.

De Nederlandse melkgeitenhouderij kreeg relatief laat toestemming van de Europese Commissie om geitenkaas te maken onder het BGA-Keurmerk (BGA = Beschermde Geografische Aanduiding): in mei 2015. De bedrijfstak is er echter rap bij om gezamenlijk een BGA-erkende kaas op de markt te brengen, erkent Joop de Groot van kaasmaker Amalthea en woordvoerder namens de BGA-producenten. "We zijn er best trots op dat we dit traject, mede dankzij de NGZO, zo snel rond hebben gekregen. Alle belangrijke Nederlandse producenten van halfharde geitenkaas willen dezelfde kant op. Ze zien het belang."

Is die BGA-erkenning hard nodig?

"De afzet van Nederlandse geitenkaas zit goed in de lift. We constateren vrijwel overal een sterke verkoopgroei, zowel in Nederland als in het buitenland. Wij zijn met onze kazen actief in een uniek segment, dat ook nog eens trendy en hip is bij de jonge generatie. Maar als je succesvol bent, is het wel opletten. De markt voor kopieën lijkt dan dichtbij."

Daar zijn jullie bang voor?

"We moeten onze positie wel beschermen. Een beschermde geografische aanduiding geeft bovendien duidelijkheid voor de consument. Die moet weten wat hij of zij koopt."

En dat is?

"BGA geitenkaas uit Nederland wordt gemaakt met behulp van geborgde melkstromen, met uitsluitend Nederlandse melk van geiten in Nederland, die Nederlands voer hebben gehad. De melk is ook verwerkt en de kaas is gerijpt in Nederlandse bedrijven."

Kostte het moeite om dit allemaal te borgen?

"Met een kleine extra inspanning van iedereen in de keten, is het goed gelukt. Bovendien ziet een externe toezichthouder, het COKZ, toe dat wij ons aan gestelde eisen houden."

Geitenmelk is duur (dit jaar tegen de 70 cent), dus geitenkaas ook. Geborgde geitenkaas kost misschien nog meer. Accepteert de consument dat?

"De consument accepteert de huidige prijzen. Het BGA-keurmerk helpt misschien voor verdere acceptatie te zorgen. De afzet groeit in ieder geval ook nog steeds. Niet alleen in Nederland en de grootste exportmarkt Duitsland, maar ook in bijvoorbeeld Polen en de Verenigde Staten."

Wat merkt de melkgeitenhouder van het BGA-traject?

"We verwachten een verder groeiende afzet en boeren kunnen zich straks ook laten certificeren. Ze krijgen dan per bedrijf een certificaat voor BGA-gecertificeerde melk, gecontroleerd door het COKZ."

Of registreer je om te kunnen reageren.