Rundveehouderij

Nieuws 3770 x bekeken 1 reactie

KPMG bezorgd over banken Nieuw-Zeeland

Auckland – KPMG maakt zicht zorgen over de kwetsbaarheid van banken in Nieuw-Zeeland. Reden voor de zorg van het accountantskantoor is de sterk toegenomen schuldenlast in de Nieuw-Zeelandse melkveesector.

De toegenomen schuldenlast is het gevolg van nieuwe leningen en minder aflossing. Desondanks wisten de Nieuw-Zeelandse banken hun winst gedurende het tweede kwartaal van 2015 met 0,8 procent te verhogen naar €707,8 miljoen ten opzichte van het eerste kwartaal. Dat meldt KPMG in zijn kwartaalbericht.

Melkprijs ver onder kostprijs

De schuldenlast van agrariërs in Nieuw-Zeeland, waaronder veel melkveehouders, nam sinds de financiële crisis (sinds september 2008) niet meer zo snel toe. Uit cijfers van de Reserve Bank of New Zealand blijkt dat op 30 juni 2015 de hoogte van de schulden 7,6 hoger lag dan een jaar eerder. Tegelijk betaalt Fonterra momenteel een melkprijs uit (17 eurocent), die ver onder de kostprijs ligt. Volgens Nieuw-Zeelandse media ligt de melkprijs momenteel nergens lager dan in Nieuw-Zeeland.

Nieuw-Zeelandse boer tevreden over bank

Toch blijken ook de banken in het land bereid om melkveehouders de helpende hand toe te steken. KPMG wijst op een recente enquête van Federated Farmers waaruit bleek dat agrariërs over het algemeen tevreden zijn over hun bank. Bij slechts 6,6 procent van de melkveehouders zou sprake zijn van financiële druk van hun bank.

Onzekerheid over herstel zuivelmarkt

Tot nu toe lijkt het er volgens KPMG niet op dat banken op leningen aan melkveehouders hoeven afboeken, maar voorzichtigheid is volgens het accountantsbureau geboden. Zeker vanwege het feit dat nog erg onzeker is wanneer de zuivelmarkt zich echt herstelt.

Eén reactie

  • farmerbn

    KPMG moet dit allemaal niet op straat gooien. Anderen hebbben hier niets mee te maken.

Of registreer je om te kunnen reageren.