Rundveehouderij

Nieuws 3386 x bekeken

Antibiotica worden vaak niet goed bewaard

Den Haag - Uit een enquête onder NVWA-inspecteurs blijkt dat op 66 procent van de melkveebedrijven antibiotica niet volgens de bewaarvoorschriften worden bewaard. Er zijn bijvoorbeeld antibiotica die bij een temperatuur van tussen de 2 en 8 graden bewaard moeten worden en er zijn diergeneesmiddelen die na het eerste gebruik eveneens bij die temperatuur bewaard moeten worden. Het is dus van belang dat de bijsluiter en het etiket goed gelezen worden.

Uit de steekproef op melkveebedrijven blijkt dat een groot deel van de bedrijven antibiotica niet op de juiste temperatuur bewaart. Op de bedrijven die wel een koelkast gebruiken, treffen de inspecteurs vaak slecht werkende of zelfs niet werkende koelkasten aan. Veel antibiotica is lichtgevoelig en moeten daarom op een donkere, droge plaats bewaard worden. Verkeerde opslag beïnvloedt de werkzaamheid van het middel waardoor een behandeld dier minder snel geneest en het risico op onnodig gebruik van een tweede of derde keus middel wordt verhoogd

Ook op het gebied van hygiëne is nog veel te verbeteren. Er wordt regelmatig antibiotica op kantoor, tanklokaal of direct op stal aangetroffen op plekken die niet schoon zijn. Onder hygiënisch werken valt ook het gebruik van schone injectiespuiten met schone en scherpe naalden. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit benadrukt dat de bewaring en het hygiënisch gebruik geen handhavingspunten zijn, bij controle wordt wel geadviseerd. Omdat verkeerde bewaring de werkzaamheid van antibiotica beïnvloedt, zal de volgende stap handhaving hierop worden.

Of registreer je om te kunnen reageren.