Rundveehouderij

Nieuws 4209 x bekeken 28 reactieslaatste update:31 aug 2015

Maat niet voor hogere interventieprijs

Den Haag – Albert Jan Maat gelooft niet dat een hogere interventieprijs een goede middel is om de melkveehouderij te ondersteunen.

Wat de voorzitter van LTO Nederland en de Europese boerenkoepel Copa betreft wordt de Europese lobby van Copa-Cogeca gericht op bijvoorbeeld het bevorderen van de export. Als de meeste landen binnen Copa-Cogeca wel een hogere interventieprijs willen, zal Maat dit standpunt verdedigen.

Binnen Copa-Cogeca trekken de boerenkoepel Copa en de koepelorganisatie voor coöperaties Cogeca samen op. De kritiek op een hogere interventieprijs is dat het kan leiden tot overproductie. Een beetje hogere prijs kan boeren hier of in landen waar de kostprijs lager is juist ertoe aanzetten door te blijven produceren, waardoor het overschot groeit. Cogeca-voorman Christian Pees pleitte onlangs juist voor een hogere interventieprijs.

Volgens Pees is de prijs in 2008 vastgesteld en ligt de prijs nu onder de kostprijs.

Laatste reacties

 • Mozes

  Hogere interventie betekent dat er meer in opslag gaat wat later weer op de markt komt. Daardoor zal prijsherstel veel langer op zich laten wachten. Stimuleren van export is veel beter. Dan is het weg en komt het niet weer op de markt. 

 • alco1

  Mozes. Het gaat om 'hoe' stimuleren voor de export.
  Anders is het gepraat voor de bühne.

 • agratax2

  Hoe we het wenden of keren naast een interventie prijs op kosten dekkend niveua zal een vorm van productie beheersing moeten komen. De belasting betaler zal steigeren als het 'te veel' via hun geld uit de markt gaat om met hun geld bewaard wordt om daarna via dump prijzen de koelhuizen te verlaten. Wij als boer zullen als tegen prestatie een productie afspraak moeten aanbieden en niet de productie uitbreiden om nog meer in de koelhuiizen te proppen, omdat we daar nog iets aan verdienen. Markt afspraken kan betekenen dat de consument in de winkel iets meer betaalt en de boer iets minder produceert. Maar belangrijker is 'Interventie of export subsidie o.i.d.' is niet meer nodig. De consument behoeft geen belasting meer te betalen om de melk -uit- de markt te nemen.

 • j.verstraten1

  Daartegenover staat doorzetten van de liberalisering. Dit heeft allerlei neveneffecten maar in ieder geval ook daling van productprijzen tot gevolg.Dan is de consument én prijskoper én kost het geen belastingcenten ( hoogstens wat uitkeringen voor werklozen)

 • tinus888

  mozes er gAAT AL POEDER IN OPSLAG

 • hansvanbergen

  @agratax je snapt het systeem niet. Nu kunje ,voor omgerekend, 22 ct per kg melk je melkpoeder verkopen aan de EU. Zij slaan dit op met het doel een bodem in de prijs te maken en later als de melkprijs hoger is deze weer te verkopen. Daar hebben ze in het verlesen wokerwinsten meegemaakt. Daarvan zeg ik. Dat is toch niet nodig! Daar hebben boeren flink verlies op geleden en de EU gaat driedubbel met de winst lachen. Daarbij is er prijscompensdatie en sinds de laatste prijsbepaling, immersa alles wordt duurder dus mag die 22 cent wel een stuk omhoog. Kul naturlijk dat er landen zijn die wel ff voor bv 26 of 28 cent winstgevend melk gaan produceren in de EU.

 • mr

  Jan Maat heeft gelijk. Als je kiest voor de vrije markt is interventie dwijlen met de kraan open. Er wordt te lang en te veel doorgeproduceerd en de poeder blijft het melkprijs herstel tegen houden.
  Des te sneller de melkprijs onder de 20 cent komt des te meer zwakke broeders er af vallen en komt er weer ruimte voor de overblijvers. (ik hoop dat ik daar ook bij hoor)
  Dit is vrije markt!
  Wil je dit niet dan moet je reguleren met een melkquotum. Maar dan wel naar Canadees voorbeeld. Een hoog hek om de EU en produktie laten zakken tot zelfvoorzieningsgraad.
  LTO, Politiek maak een keuze 100% voor het een of 100% voor het andere

 • boerderijidink


  Mozes #1 dat gezwam over export stimuleren ben ik nou wel zo'n beetje beu. Zeg maar eens waar je met je zuivel naar toe wilt dan alles zit vol alleen tegen bodem (afbraak)prijzen kun je nog exporteren naar 'verwegnietstan'. Het enigste dat help is ..........MINDER PRODUCEREN dus kijk nog maar eens naar het Markt Verantwoordelijkheid Plan van de EMB (DDB) en je zult zien dat dat de enige kans is op betere prijzen. Tot die tijd vooral blijven doormelken Mozes! en als het ff kan voor 22 eurocentjes per kilo. Wat een strategen die LTO-ers.

 • Mozes

  @boerderijidink, bij marktregulering heb je geen heel lage melkprijs maar ook geen heel hoge. Is bij vrije markt de gemiddelde melkprijs over meerdere jaren veel slechter dan bij marktregulering? Bij marktregulering heb je wel het nadeel van het enorme kapitaal wat in melkquotum gaat zitten wat bij bedrijfsontwikkeling eruit geboerd moet worden. 

 • tonny60

  mozes,als het goed is heb je bij marktregulering een kostprijsdekkende melkprijs en dat hebben sectoren in de vrije markt op dit moment al jaren niet meer gehad .
  Wij hoeven geen hoge melkprijs maar een melkprijs waarmee we gewoon boer kunnen blijven.INKOMEN DAAR DRAAIT HET OM

 • B. Heeren


  Nu de prijs laag zorg dan dat je over de hele EU 20 % van de melk in mager melkpoeder stopt die bestemd is voor veevoeder  dat is een of 2 maanden slikken maar daarna zal de prijs met minstens 10 cent omhoog schieten. maak daar een kartel van met alle melkfabrieken in de EU en laat Neelie Kroes barsten met  zijn kartelvorming. Gegarandeerd dat dit de mensen en de supermarkten aan het denken zet. Het uitbuiten zal dan verleden tijd zijn.

  mvg Theo Heeren

 • piethermus1

  @tonny60 Er bestaat niet zoiets als een recht op een zekergesteld en veilig inkomen. (Zeker voor mensen die zichzelf  zien als ondernemers)

 • remi123

  Stimuleer stoppers, stimuleer groeiers door mestafzet en ontwikkeling naar buitenlandse afnemers, stimuleer export van zuivel, stimuleer import van voer naar NL. Wij Nederlanders weten als geen ander hoe we kwalitatief hoogwaardige melk produceren. Tenminste de eisen zijn streng hier en we letten op dierenwelzijn. Goed voor de prijsstelling en imago.

 • farmer4life1

  We geven in 2015 416 miljoen euro uit aan ontwikkelingshulp Vanuit Nederland. Laten we er eens voedsel naar toe exporteren ipv geld. Niet altijd, maar wanneer de prijs laag is

 • farmer4life1

  Uiteindelijk hebben we tov de wereldmarkt een te hoge kostprijs op langere termijn. 

  Mits er structureel teveel is zoals in de varkenshouderij. 

 • snufferman

  De enige die aan interventie verdient is de EU. Kan poeder niet opgebrand worden het heeft een hele hoge energetische waarde kan je misschien nog wat verdienen op stroom en is het echt van de markt af

 • tonny60

  piethermuts,je waar bijna voor niks weggeven,dat is ondernemen

 • gjh

  MOZES zie reactie van boerderijidink nr8 deze man snapt het teminste  nu hopen dat bij jou het kwartje valt maar ik denk het niet want je bent een LTO er dus veel praten en toch niets zinnig zeggen !!!

 • joannes

  Interventie werkt niet meer en markt regulering werkt óók niet meer. Beide zijn middelen die werken bij een tijdelijke vraag uitval in de veronderstelling dat productie niet meer uitbreid. Nu beide zijn niet waar. Het melkveebedrijf is kapitaals intensiever geworden en de grootste schuldeisers zijn de banken ipv de dagelijkse leveranciers. Wanneer dus een bedrijf om liquiditeitsproblemen uitvalt wordt het door anderen voor een lagere prijs gewoon weer ingezet met een lagere kostprijs. De productie uitbreiding is met relatief lage kapitaalskosten en kennis en vaardigheden die de hele wereld over reizen de grootste bedreiging voor een land wat voor een belangrijk deel van export afhankelijk is. 

 • hansvanbergen

  Het heeft juist altijd uitstekend gewerkt. Als een melkveebedrijf 1 keer gestopt is komt het nooit weer terug. Na een periode van een zeer diep dal krijg je dus een enorme piek in de melkprijs omdat er veel minder aanbieders zijn. Er zal dan weer bijgebouwd worden door zeer grote bedrijven die in het volgende dal weer vrij snel omwapperen. Daarna volgt een nog veel hogere piek. De EU en haar consumenten zijn dus gebaad bij interventie onder kostprijs niveau. Dat levert de EU alleen maar geld op en eht houdt de melkprijs stabieler en lager. En het houdt kleinere en gemidddelde melkvee/familiebedrijven in de been. Zonder interventie kom je vanzelf na een aantallen pieken en dalen bij zeer grootschalige industieele melkproduktie met alleen maar betaalde dus dure arbeid en kapitaal.  Alleen die interventie moet nog aangepast worden aan het hedendaagse hogere prijsniveau.

 • farmerbn

  Als er teveel geproduceerd wordt gaat voor de hele melkplas de prijs naar beneden. Je moet dus minder produceren maar dat onder de veehouders afspreken mag niet (kartelvorming). De politiek mag dat wel en dan heet het melkquotum. Om het overschot op de markt te verlagen rest ons alleen om een percentage te vernietigen zoals Heeren voorsteld. Dus 20% verbranden en dan de rest (80%) voor veel geld verkopen. Door dat veel hogere bedrag kun je weer die 20% bekostigen.

 • tikka


  Interventie tegen hogere prijzen heeft weinig nut op lange termijn, het zorgt er alleen voor dat zwakkere bedrijven blijven voortkrabbelen. Het eventueel opslaan en op het meest gunstige moment vermarkten  van zuivelprodukten is een taak van de melkfabrieken.

 • Mozes

  @farmerbn, en die 20% in de VS en NieuwZeeland? Hoe haal je die uit de markt? 

  Stel dat wij een hogere melkprijs krijgen doordat wij in de EU 20% uit de markt halen. Door deze hogere melkprijs gaan ze in de VS en NieuwZeeland 20% meer melken waardoor de melkprijs weer net zo laag wordt. Gaan wij dan in de EU nogmaals 20% uit de markt halen waardoor ze in de VS en NieuwZeeland nogmaals 20% meer gaan melken? Je kunt net zo goed de gehele melkveehouderij in de EU gaan afschaffen. 

 • tonny60

  mozes,met deze melkprijzen en het Tippakkoord dat er aan zit te komen gebeurt dat vanzelf

 • alco1

  Mozes. Stop er maar mee. Ze willen de onmacht toch niet onder ogen zien.

 • Mozes

  Je hebt gelijk @alco, sommigen kunnen de machteloosheid jegens de internationale markt niet accepteren. 
  Je kunt hun gedrag vergelijken met een medicijnman in het oerwoud. Die kan niet accepteren dat hij machteloos is tav ziektes. Dus hij bedenkt de gekste dingen om zichzelf wijs te maken dat hij invloed kan uitoefenen op het verloop van een ziekte. 
  Als de lage melkprijs nog lang duurt zie ik het nog gebeuren dat veel NMV/DDB boeren met een botje door de neus gaan lopen. 

 • tonny60

  mozes,tot inkeer gekomen?? heeft even geduurt.....

 • hansvanbergen

  Er zijn in de wereld honderden miljoenen mensen die iedere dag voedsel tekort komen of die uit armoede te eenzijdig eten. Om de lage melkprijs omhoog te brengen kunnen we simpelweg 1 week de melk in de put laten lopen en dan zijn alle problemen voor een tijd opgelosd. Interventie is daarvoor een uitstekend alternatief gebleken. Je moet het alleen wel snappen. Men kan dan de melkpoeder later met dikke winst weer verkopen of als voedselhulp dienen.

Laad alle reacties (24)

Of registreer je om te kunnen reageren.