Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Brandnetels tegen pensverzuring

Reading – Pensverzuring kan mogelijk voorkomen worden als veehouders gebruik maken van brandnetels in het rantsoen. Dat blijkt uit onderzoek van de University of Reading. De onderzoekers kunnen niet aangeven waarom dat zo is.

Als Engels raaigras vervangen wordt door brandnetels gaat de zuurgraad van de pensinhoud met 30 procent omhoog.

De voeropname nam af naarmate de hoeveelheid brandnetels in het rantsoen werd opgevoerd, maar er werd geen verschil in melkproductie vastgesteld gedurende de voerperiode van één week.

Voeren van brandnetels in het rantsoen kan volgens de onderzoekers zinvol zijn in hoogenergetische, zetmeelrijke rantsoenen. Deze rantsoenen hebben een hoger risico op pensverzuring. Het is niet duidelijk of de effecten komen door de verschillen in chemische samenstelling van brandnetels en raaigras of de specifieke bioactive componenten van brandnetels. Feit is dat de pens-pH in rantsoenen met brandnetels duidelijk minder lang op of onder de waarde 5,5 ligt, de grenswaarde voor pensverzuring.

Laatste reacties

  • Trot


    Das mooi teeltkosten nul groeit altijd

  • trijnie

    Dus maar geen Bayer eroverheen.

  • veldzicht

    Was mijn buurman toch een goede boer,zijn erf stond altijd vol met brandnetels en andere troep,hoe kan een mens zich vergissen.

Of registreer je om te kunnen reageren.