Rundveehouderij

Nieuws 15899 x bekeken 131 reactieslaatste update:20 jul 2015

LTO: geef superheffing terug aan melkveehouders

Den Haag – LTO Nederland roept het Europees Parlement op de €135 miljoen superheffing die door Nederlandse melkveehouders moet worden afgedragen ten goede te laten komen aan alle melkveehouders.

Ook Europese boerenorganisatie Copa-Cogeca, waar LTO lid van is, pleit opnieuw voor teruggave van in totaal €700 miljoen aan superheffing aan de Europese melkveehouders. "Het zou de melkveebedrijven helpen in het oplossen van de huidige cashflowproblemen", aldus voorzitter Pekka Pesonen, secretaris generaal van de Copa-Cogeca.

Het Europees Parlement wordt gevraagd de €700 miljoen te reserveren voor de Europese melkveehouderij in de begroting van 2016.

Laatste reacties

 • timo


  Lekker hoor LtO, geef de mensen die het fosfaatoverschot veroorzaken ook nog lekker de superheffing terug !! Ga toch eens iets zinnigs doen !!!!

 • Zents beheer

  Dus wie maar raak gemolken heeft krijgt de boete terug en als bonus extra fosfaat rechten ! (die bij de rest dan weer gekort worden)
  Hou toch eens op met bedelen en gooi niet de naam van de sector te grabbel. Dit is niet het eerste en ook niet het laatste prijsdal. Over een paar jaar melkt de helft niet meer, klagen en steun vragen zal daar niets aan doen.

 • alco1

  En die boeren dan die netjes geleasd hebben?????

 • alco1

  Hoe kunnen mensen als @Mozes steeds maar weer het LTO de hand boven het hoofd houden en anderen 'gefrustreert'noemen.

 • koen.kerkhof1

  Laat LTO ook eens een keer iets doen voor pluimvee- en varkenshouders.
  Eventjes een prijsdal in de melk en iedereen begint te piepen, echt ondernemersschap!!

 • tikka


  Schandalig!! En mensen die te hard hebben gereden ook de boete terug, of criminelen die slachtoffers schadevergoeding moeten betalen ook het geld retour?

  Ik krijg steeds meer het idee dat er onder de collega's wat krankzinnige rondlopen die constant bijgestuurd moeten worden, net onopgevoede kleuters.

 • DJ-D

  Gebruik die superheffing als wisselgeld om mestverwerking groene kunstmest toe te staan en het fosfaatplafond af te schaffen. Dan krijgt de lto weer lof.

 • parnas


  Denk dat LTO de warmte in het hoofd heeft.

  Dit kan en mag gewoon niet gebeuren.

  Iemand die zich netjes aan de regels heeft gehouden wordt dan weer door de overtreders gepiepeld.

  Ze hebben al veel extra fosfaatrechten gekregen en dan ook nog belonen.Of  het moeten de LTO bestuurders zijn die het goed uitkomt.

  Als dit wel gaat gebeuren kan het wel eens heel wat leden gaan kosten.

  Hoop op gerechtigheid.

  Zo niet dan kan het bijna niet anders of de banken sponseren de LTO.

   

 • Peltjes

  sorry ben nog  lto lid. Zeg het nu denk ik maar op, er zijn grenzen.

 • Koen Franken

  Het word toch steeds meer duidelijk op welke hand het LTO is . Hoe durven ze het te brengen op deze manier . Schandalig !!!

 • Koen Franken

  Ben ook nog lid , heb jammerlijk ook al weer betaald , had al mijn twijfels , ,maar die zijn nu toch echt helemaal weg . Vraag me af hoe de belangenbehartigers van de varkens en pluimveesector hier over denken .

 • van der Vlies

  Waarom blijven jullie BOEREN er dan toch nog achter aanlopen.... Dat snap ik dan niet.
  Als jullie met z,n allen het lidmaatschap opzeggen, dan zal er toch wel weer eens nagedacht worden, bij de heren in het nette pak.
  Conclusie lidmaatschap op zeggen voor de meeloop club genaamd LTO.

 • Mozes

  Wat een emoties. Dat teruggeven hoe gaat dat? Wordt met teruggeven bedoelt dat de boeren die teveel gemolken hebben de superheffing kwijt gescholden wordt of wordt bedoelt dat het superheffingsgeld van 135 miljoen, dat de overschrijders moeten betalen, over alle melkveehouders verdeelt wordt?  Net als met de kwaliteitstoeslag bij de melkfabriek: de kwaliteitskorting gaat in een pot die 1 keer per jaar wordt verdeelt over boeren die geen korting hebben gehad. 

 • Mozes

  Iedereen die eens even zijn verstand laat werken kan toch op zijn vingers natellen dat het toch onmogelijk is dat overschrijders worden vrijgesteld van superheffing betalen. Dat is toch nooit te verantwoorden tegenover degene die zich aan het melkquotum hebben gehouden of degene die hebben geleasd voor dezelfde prijs als de superheffing. 
  Het enigste wat mogelijk is, is dat die 135 miljoen als een soort premie over alle melkveehouders verdeeld wordt. 

 • niet

  Wel zieleg zeg als je zo boert en gelijk in de problemen zit. Als je jaren lang verdient hebt eind van het jaar veel toeslagen beurt en dan niets kunt overbruggen!! Is dat niet compleet mis magnement??? Pluimvee en varkenshouders kunnen ook wel wat gebruiken lijkt mij!!! Maar ja daar hoor je ze nooit over dat is gewoon dat die verlies lijden!!

 • alco1

  Jan Willem Veldman. Zoek dat even uit.

 • Mozes

  Voor het teruggeven van de superheffing zijn goede argumenten: het geld van de superheffing was vroeger bedoeld voor kosten die gemaakt werden voor prijsbescherming. Als sinds 2007 is er geen enkele prijsbescherming meer waardoor de melkveesector recht kan doen gelden op teruggaaf van dat geld. 

 • mldijkstra

  Het geld terug krijgen is geen slecht plan, maar de verdeelsleutel, dat is de vraag. En het over degeleverde liters doen, of over diegenen die het moeten betalen, dat druist tegen het geloofwaardigheids- en eerlijkheidsprincipe in.
  Maar goed, dat hebben we de laatste tijd wel meer gezien.

 • hetsnuitje

  Wat een uitspraak LTO! Wat een één zijdige belangenverstrengeling naar de melkveehouderij, ik zeg varkens, pluimvee en akkerbouwers opzeggen dat lidmaatschap.

 • Jaap39

  Als je het oorspronkelijke artikel leest Mozes dan lees je dat daadwerkelijk de melkveehouders worden bedoeld die superheffing hebben betaald deze heffing terug te betalen. Persoonlijk vind ik het schandalig dat dit kan gebeuren.

 • koestal

  charme offensief van LTO  voor de overschrijderrs die door teveel melken extra fosfaatrechten hebben gekregen,dus ze worden dubbel beloond  !de rest heeft het nakijken !

 • Mozes

  In het artikel staat duidelijk dat LTO het Europees Parlement oproept om de 135 miljoen superheffingsgeld wat de Nederlandse melkveehouders moeten afdragen ten goede te laten komen aan dezelfde melkveehouders. <em>Dezelfde</em> melkveehouders zijn dus de <em>Nederlandse melkveehouders. </em> Dat zijn dus niet alleen de overschrijders maar alle melkveehouders in Nederland. Waar LTO tegen is, is dat de 135 miljoen van Nederlandse melkveehouders wordt verdeelt over de melkveehouders van heel Europa. Het is geld van Nederland en moet terug naar Nederland. Heldere taal als je goed leest. 

 • Foxxy

  verdeling per boer,  of per 100 kg quotum,  of overschrijders niets 

  Duidelijk verhaal! 

 • Mozes

  @hetsnuitje #19, hebben varkens, pluimveehouders en akkerbouwers ook per sector 135 miljoen betaald voor marktbescherming zonder dat de markt beschermt wordt? 

 • Ishtar

  Bizar de LTO!
  Steeds duidelijker dat LTO beslissingen en visie, gebaseerd is op eigen belang van enkelen, die de zaakje waarschijnlijk goed voor elkaar hebben dmv voorkennis met onderhandelen.
  Dit heeft niets meer met boerenbelangenbehartiging te maken.
  Dit is gewoon wanbeleid en mismanagement en misbruik maken van leden die denken dat hun belangen worden behartigerd.
  De echte vraag is, welke belangen behartigd wie?

 • Mozes

  Ik heb even uitgerekend dat die 135 miljoen verdeelt over alle melk in Nederland ongeveer 1,2 cent per liter is. Voor de gemiddelde boer ongeveer 8400 euro. Toch mooi meegenomen wanneer dit terug zou komen naar Nederland. 

 • Mozes

  @Isthar, wat is jou visie op het te voeren beleid en wat zijn jou argumenten en afwegingen daarvoor? Alleen maar vertellen hoe slecht dat anderen doen en zelf geen enkele visie of inzicht tonen schieten wij niets mee op. 

 • 344412

  Volgend mij bedoelen ze ook aan ALLE melkveehouders, niet alleen die superheffing moeten betalen, wel ff goed lezen voordat je je opwindt

 • 344412

  Hebben jullie liever dat de superheffing op de grote Europese hoop gegooid wordt?

 • lammetje

  Verdeel het over de veehouders die netjes hun quotum volgemolken hebben. in ieder geval niet over de overschrijders waaraan we nu de fosfaatrechten hebben te danken.
  die zijn al beloond.
  schandalig van LTO

 • zon

  # mozes,het quotum was gewoon een marktbescherming waar toch aardig van geprofiteerd is,het quotum is net weg en de rendementen zijn al slecht.
  Komt door meerdere dingen maar ook duidelijk door de uibreiding in melk.

  Als andere sectoren over hun dierrechten gaan krijgen ze een forse boete
  Ik ken niemand die dat geld terugkrijgt,en waarom de melkveehouders dan wel?

 • wmeulemanjr1

  Fosfaat voor niks. Boetes terugkrijgen. Wwaar dienen boetes dan nog voor. Hoe zot kan de lot worden. Belachelijke voorstellen.

 • tonny60

  ok lammetje.En vergeet ook niet dat deze overschrijders ook mede oorzaak zijn van de sterke daling van de melkprijs

 • wmeulemanjr1

  Nu de bling/blink stallen er staan gaan werken zielig doen en gaan werken bedelen om geld. Wat een zielige ondernemers zijn wel dan.

 • DJ-D

   Besteed a.u.b. een deel van dat geld aan een onderzoek naar de waarheid. Fosfaatrechten tegenhouden lukt ze niet maar dit krijgt de LTO wel voor elkaar? Je kan zeggen ovet ishtar wat je wil maar hij is niet naief.
  Besteed dit geld aan ontwikkelmogelijkheden voor de toekomst. Bv Doe als sector tegenonderzoek naar waterkwaliteit, waarom op sommige plekken vervuild? Riool lek? Als je geld aan boeren geeft kopen ze een paar fosfaatrechten oftewel gebakken lucht en zijn er nog geen kansen voor de toekomst.

 • bb40

  Typisch lto eerst pleiten voor fosfaatrechten en dan die boeren die dat hebben veroorzaakt de superheffing terug geven.
  Ben al jaren geen lid meer , krijg telkens gelijk.

 • japke33

  Als je in 2009 een negatief woord zei over LTO, werd je als het ware afgemaakt. Want LTO was heilig.Toen waren het al dwazen, maar nu........

 • slutter


  Mietjes!!

 • bb40

  Teruggave staat er echt 344412

 • varkenshouder01

  #31 Zon ziet het nog niet zo verkeerd, door die overschreiders zitten we nog jaren vast  aan:  varkensrechten, fosfaat en pluimveerechten! en  is de mestmarkt nog niet in evenwicht gekomen!! ik zou zeggen maak de namen van overschrijders openbaar en klaag ze aan voor de kosten van productierechten en ook nog voor de hoge mestafvoer kosten!!! 

 • bert bert

  Waarom terug betalen .Het is dat wat nu teveel gemolken is wat de oorzaak is van die lage prijzen ;Dus betalen en dan ben je opgeruimt want het zijn die die ook klagen over dat de melkprijs telaag is Leer marktbewust boeren ,

 • wmeulemanjr1

  Als je iets te veel 'vol gas' hebt gegeven moet je niet gaan klagen dat bij jou  eerder de brandstof op is. Was toch debiel als je niet als een zotte groeide. Maar ja nu de prijs niet mee zit kun je maar 1 ding. Klagen en nog eens klagen!

 • alco1

  @Mozes. #22 Welke betekenis heeft diezelfde dan.
  Als het voor alle melkveehouders bestemd is, kon het woord beter weggelaten worden.

 • johanvm


  gebruik het superheffinggeld om fosfaat van varkenshouders op te kopen

  verdeel het fosfaat op een eerlijke manier over de melkveehouders

 • fries8

  Waardeloos idee van de LTO.

  Gewoon die superheffing betalen.

 • richard3


  Nou ik ben maar wat blij met LTO! Ik ben een grote boer en melk nu 300 koeien, ook op 2 juli, terwijl ik over afgelopen jaar een flinke superheffing moet betalen. Vorig jaar molk ik er wat minder, maar toen leverde ik aan DOC. Gelukkig lever ik nu aan A-ware en ik beur nog steeds meer dan 30 cent. Zij houden mijn superheffingsgeld gelukkig niet in zodat ik gewoon raak kan melken, ook al heb ik maar 40 bunder land. Dat hele gezeur over dat fosfaatplafond ben ik ook helemaal zat, ik doe gewoon wat ik wil. En als ik straks voer moet kopen of mest moet afzetten zie ik dan wel weer, voorlopig ga ik gewoon m'n eigen weg..

 • richard3


  Dan ben jij zeker de kontelikker van Romijn #46. Nou blijkt maar weer dat asociale cowboys zoals jij het verpest hebben voor de extensieve. Ik hoop voor je dat voer kopen en mest afzetten er niet voor gaan zorgen dat volgend jaar jouw bedrijf in handen is van de bank (maar ben er wel bang voor..) Trouwens bevalt het je een beetje bij A-ware? Of is het gewoon een lokkertje geweest waar je volgend jaar van een koude kermis thuiskomt.. 

 • leijsen1


  Wat is het toch een waardeloze club. Hoe halen ze het in hun hoofd. Daar wil je toch niet meer bij horen.

 • wmeulemanjr1

  #46 groot worden is niet moeilijk. Groot blijven wel! (Eigen baas blijven bedoel ik)

 • hornblower

  LTO  legaliseert hiermee diefstal !!!!

 • slatan

  Allemaal bedanken voor LTO zou ik zeggen, ze zijn alleen maar voor de melkveehouderij!

 • 344412


  'het euro parlement wordt gevraagd de €700 miljoen (superheffing) te reserveren voor de melkveehouderij op de begroting van 2016' Wat is hier onduidelijk of oneerlijk aan??

 • joohoo

  Zeker ook nog een bos bloemen en een dikke knuffel!.Ze moeten zich kapot schamen. alleen al door het te vragen.

 • lepercheron 46

  LTO houdt alleen de groten de hand boven het hoofd, deze hebben ook immers zitting in het bestuur, vandaar.

 • Mozes

  @alco #43, het woord 'dezelfde' slaat in dit geval op Nederlandse melkveehouders. LTO neemt hiermee stelling tegen de mogelijkheid dat het superheffingsgeld van Nederlandse boeren over heel Europa verdeeld wordt. 

 • wiljo


  Na het lezen van de reactie's is er maar 1 goede conclusie:
  Superheffing geld weg halen bij de EU, en verdelen over de varkens en kippenhouders. Die hebben afgelopen jaar miljoenen extra moeten betalen voor de mestafzet doordat de melkveestapel gegroeid is.
  Iedereen tevreden!
   

 • 344412

  Er zijn nog steeds een miljoen koeien minder dan 30 jaar geleden. De mestafxetkosten zijn gestegen doordat de plaatsingsruimte veel te klein is gemaakt.

 • mr

  Tjonge jonge wat een frustaties. LTO doet juist wat die moet doen en dat is opkomen voor sector en het geld daarin zien te houden!!

 • eg wel

  Juist mr, l.t.o. komt al jaren op voor de grotere boeren, de rest moet stoppen (Liefst met zo weinig mogelijk) om hen meer ruimte te bieden. Dat is al jaren het beleid van l.t.o. Er zijn echter massa`s boeren die het niet zien en er achter aan blijven lopen.
  Beetje zielig.

 • Kowalski

  Al 12 jaar geen lid meer van Lto. Heb ze echt niet gemist en ook nog veel lidmaatschapgeld in de zak gehouden. Zouden veel meer mensen moeten doen.

 • alco1

  @Mozes. Ten eerste staat er dIezelfde. En ten tweede. Wat wring jij je in posities om het LTO te verdedigen. 

 • A1967

  Er zijn genoeg extensieve berdrijven die wilden optimaliseren maar tegen te hoge quotumkosten aanliepen. Uit dit forum blijkt maar weer eens hoeveel experts er zijn zonder kennis. Mozes, goede reactie. ...

 • gjh

  iemand die zich aan de regels houd wordt nog gestraft door dat achterlijke LTO.

 • agpros

  @ Kowalski #60. Ook niet ergens anders lid van? Free rider?

 • bert bert

  Supperheffing gaat naar griekenland .Die weten wat ermee te doen


 • veldzicht

  allemaal lekker schoppen tegen LTO en lidmaatschap opzeggen heb je straks niemand meer die voor de agrarische sector op komt behalve dat half zachte DDM
   en NMV die helemaal niks voor elkaar krijgen  en alleen zeggen wat de boeren graag willen horen,LTO is wel de club die toegang heeft tot minister(s) politieke partijen en het EU parlement  hoe minder leden hoe minder invloed  ze krijgen,
  dus ga lekker door met schoppen,als je 10 boeren hebt heb je 10 verschillende meningen dat zie je  hier wel op de site, iedereen tevreden houden lukt toch nooit.

 • Mozes

  @alco, in omgekeerde richting kan ik hetzelfde zeggen: wat wring jij je, samen met een aantal anderen, in een onrealistisch begrip om LTO maar te kunnen aanvallen. 

  Voor alle duidelijkheid: ik ben niet kritiekloos maar laat mij leiden door feiten en realiteit. Als er serieuze aanwijzingen zijn die het vertrouwen onder druk zetten zal ik de eerste zijn die zijn mond open doet. 
  Ik kan je nu al wel vertellen dat de komende tijd waarin de regels omtrent de fosfaatrechten vastgesteld moeten worden het vertrouwen in LTO en hun bestuurders  onder druk komt te staan. We hebben in deze zaak meerdere groepen veehouders in verschillende situaties met tegengestelde belangen. LTO staat daar tussen in. Er wordt meteen gekeken hoe gemaakte keuzes zich verhouden met de persoonlijke situatie van bestuurders. 
  Je kunt de druk op het vertrouwen vergelijken met de NVV met de biggenprijs die zij vast stelden. Ook al was de vaststelling van de biggenprijs nog zo integer, het was een constante bron van wantrouwen waar de NVV op den duur aan kapot zou gaan. 

  Om wantrouwen te beperken moet maximale transparantie worden betracht. Ook zou het goed zijn dat keuzes niet gemaakt worden door een klein aantal hoofdbestuurders maar door districtbestuurders. Of in districtbijeenkomsten leden laten kiezen. 

 • eg wel

  We zijn beter af als niemand voor de agrarische sector opkomt dan met het l.t.o.
  n.m.v. kan het stokje ook prima overnemen. Die durven tenminste voor alle bedrijven op te komen en laten zich de mond niet snoeren door een paar grote boeren.
  Je kunt zeggen wat je wilt, tot op heden hebben ze gelijk gekregen, de landing is behoorlijk hard.

 • schoenmakers1

  veldzicht en mozes, ik vraag me af wat jullie kunnen aangeven wat de lto echt goed gedaan heeft voor de complete sector?

 • hornblower

  Schenk was er voor de blijvers, toch? Hij heeft onlangs  besloten het schip te verlaten. Het koudmerken was al jaren geleden afgeschreven voor LTO , NMV en toenm.min van landb. Veerman hebben het in de been gehouden. Onderzoek naar het amoniak wat nu gaande is , LTO doet niet mee. LTO liep vooraan met het afschaffen van de melkquotering. In het blad OOGST stond 'Weg met die onzin' , nog zoveel maanden dan is het bevrijdingsdag. Merendeel van de melkveehouders was tegen het afschaffen van de quotering. En wat nu?? LTO  is denk ik een club die slecht luistert naar haar leden , en vooral diegene die het wat rustiger aan doen,maar wel het lidmaatschapgeld  idem betalen. Deze boeren komen dan ook zelden aan het woord in de vakpers. Ik kan mij voorstellen dat het nog hebben van het LTO lidmaatschap aan vele keukentafels word besproken.

 • alco1

  @Mozes. Realistische begrip is het artikel lezen door de bril van een normaal iemand.
  Zoveel verwarring, dat is een feit die jij als heldere taal ziet? En zelf al de mist ingaan door diezelfde te veranderen in dezelfde. Het zou je sieren eens een keer wat toe te geven.

 • eg wel

  Feit mozes?
  Als we het quotum er nog een paar jaar op hadden gelaten, met 1 a 2 % verhoging (als de markt het toelaat) waren we vanzelf tegen het fosfaat plafond aangelopen. Hadden we een eerlijker verdeling en een discussie tussen ex- en intensief minder gehad. Voor Nederland is afschaffing van het quotum alleen maar nadelig. Belangen organisaties moeten toch een klein beetje vooruit kunnen kijken.

 • farmer4life1

  Idd, sinds de daling van het aantal koeien de afgelopen 30 jaar hebben andere sectoren deze ruimte ingepikt. 

  Als de varkenshouderij nu eens grondgebond was, was de mestmarkt niet zo duur voor ze. het is dom te zeggen dat de mest zo duur is door de rundveemest. Zit wel een  kern van waarheid in, maar puur omdat  de ontvangers liever rundveemest willen. Jullie hadden allang mestverwerking in gang moeten zetten. De pluimveesector heeft dit ook opgelost. 

  @Lto mee eens.blijft veel geld die nutteloos uit de sector wordt gehaald. Ben voor om die 135 miljoen eerlijk terug te verdelen aan de boeren. Ik betaal er zelf 125 duizend aan mee. Dat mijn buurman 8400 krijgt en daarmee ik ook. Dikke prima. 

  lage prijs is idd het gevolg van teveel melk. Fronterra is afgelopen jaren 23% gegroeid in melkproductie, waarvan 95% van de totale plas export . USA record aan melkproductie ook consumptie. der is teveel melk. De werelddelen zijn aan het uitvechten wie het eerst inkrimpt. Iedere zuivelaar wil zijn fabriek 100% laten draaien. Als er minder melk komt, dan halen ze minder omzet. Europa is in 2014. 4% gegroeid en in 2015 1% • Mozes

  @alco, wat is het verschil tussen 'diezelfde' en 'dezelfde'? 

  @eg wel, melkquotum was een Europese regeling die samen met importheffing en exportsubsidie bedoeld was om de melkprijs te sturen. Importheffing en exportsubsidie was al afgeschaft waardoor het melkquotum geen enkele invloed meer had op de melkprijs. Afschaffen van het melkquotum is op Europees niveau besloten en is geen Nederlandse beslissing. 

  Het melkquotum had in Nederland ook een onbedoeld milieueffect. Toen duidelijk was dat het melkquotum ging verdwijnen had men veel eerder vervangende wetgeving moeten invoeren om binnen de milieu-eisen te blijven. 

 • Eminem2010

  gewoon dat geld terug geven aan de melkveehouders dus ook die niet teveel hebben gemolken dat bedrag uitsmeren over de gene die subsidie krijgen en daar dus iedereen een gelijke bonus overgeven. of koppelen aan de asbest verwijdering twee vliegen in 1 klap die werk opleverd. is toch van de zotte dat in 2015 een boete betaald moet worden over voedsel wat gemaakt is terwijl de helft van de wereld honger heeft. 

 • alco1

  @Mozes. Daar zit geen verschil tussen, alleen het feit dat je dat zelf ook verkeerd over neemt.
  Voor de rest van #71 geef je me dus gelijk. Een artikel moet duidelijk zijn voor een ieder en dus niet alleen voor interlectuelen, die het heldere taal vinden.

 • LUCTOR

  Wat een dom gemekker in de geplaatste reacties, wanneer er gecontroleerd wordt op een weg waar 80km is toegestaan en je rijdt 120km is het toch niet vreemd als er een maand later een bekeuring op de mat valt. De andere sectoren die hun produkten onder kostprijs verkopen kunnen toch ook nergens terecht om hun verlies weer op te halen. Het begint er sterk op te lijken dat andere sectoren doel bewust de nek wordt omgedraait ten behoeve van de melkveehouderij. De ene gedelegeerde pleit nog niet harder als de andere voor steun voor de melkveesector. Het valt een beroeps werkloze ook vaak tegen die gewend is aan een uitkering om dan ineens voor zijn centen te moeten werken, want de steun voor het zwemabonnement en de tegemoet koming voor de kinderen van de sport aboonnmenten etc vervalt dan ook ineens. Noem wezelijke verschillen tussen de beroeps werkloze en de melkveehouderij.

 • Peltjes

  Ik denk dat mozes gelijk heeft. Liet mijn vrouw (heeft iets meer hersens dan ik) het stuk lezen en zij vond ook dat alle nederlandse melkveehouders er mee bedoeld worden. Maa

 • Peltjes

  Maar het is wel zeer verwarend.

 • Foxxy

  @ Mozes, Dus omdat jij vindt dat de overheid veel eerder maatregelen had moeten nemen om de groei uit de Nederlandse melkveestapel te halen ,lees ik een beetje dat je redelijk in dezelfde lijn denkt als de NMV !

  Die achten de overheid laks,immers de overheid wist al jaren dat melkquotum er af ging ,en hebben daar geen maatregelen in genomen ,terwijl dat hun verantwoordelijkheid is! Nalatigheid in beleid ,waardoor nu diverse bedrijven in financiële problemen komen! 

  Zeker denkbaar dat juridisch gezien de overheid wegens nalatigheid in regelgeving in gebreke kan worden gesteld !

 • farmer4life1

  De melkveehouders hebben het grootste registratie systeem van alle sectoren. I&R zouden ze moeten invoeren voor elke sector. Vele varkens en zeugenhouders hebben meer dieren dan toegestaan. 
  Kippen, geiten, eenden netzo. Jarenlang wordt alles gemonitord. 


 • Mozes

  @Peltjes #79, het artikel kan inderdaad gemakkelijk verkeerd begrepen worden. De auteur had hier op moeten anticiperen door beter uit te leggen wat er bedoeld wordt. Dat met 'diezelfde melkveehouders' alle Nederlandse melkveehouders bedoeld worden, wordt pas duidelijk als je weet dat LTO bang is dat het Nederlandse superheffingsgeld over heel Europa verdeeld wordt. Door te stellen dat het aan 'diezelfde melkveehouders' terug gegeven moet worden nemen ze stelling tegen de mogelijkheid dat het over de melkveehouders van heel Europa verdeeld wordt. 

 • Fermer

  Waarom niet, als het al aan de boerenstand terugbetaald wordt, het superheffingsgeld over alle melkveeboeren uit de EU verdelen? Samen zaten ze in hetzelfde schip, samen hebben ze 30 jaar geprofiteerd van de productie-beperking, allen konden slechts beperkt hun bedrijf ontwikkelen, en nu moeten alle EU-melkveeboeren hun koers op de wereldmarkt nog maar zien te vinden. Samen de lusten, samen de lasten, en deze misschien meevaller dan ook samen verdelen.

 • landboer


  Wat een hoop drukte voor niks ,want het gebeurt toch niet! (terugbetalen)

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • koeien10


  prima terug betalen maar dan aan alle boeren ook die geen superheffing hoeven te betalen. want van de zachte landing die is beloofd door sharon dijksma hebben we niets gemerkt.

 • 200113528

  hoop dat de mensen gelijk hebben dat het verdeeld wordt onder alle boeren. anders worden boeren die te veel gemolken hebben 3 maal beloond en die zich aan de regels hebben gehouden 2 maal gestraft. als dat de redenatie van de LTO is houd on s lidmaatschap hier op  het kan namelijk niet zo zijn dat de teveel melkers een fosfaat overschot veroorzaken hier vervolgens rechten voor terug krijgen en boeren die hun geld investeerde in grond krijgen als dank niets

 • 344412

  Nog ter aanvulling voor de niet/melkveehouders: superheffing hoef je niet te betalen, die wordt gewoon ingehouden op je melkgeld.

 • H.Grotenhuis1

  @ # 84 landboer 
  Volgens mij heb je gelijk, dit zal wel een afleidingsmanoeuvre zijn, aandacht afleiden van discussie over fosfaatplafond. 
  Waarom is er nog niet een aanvullende reactie van de schrijver resp. iemand van LTO, ze lezen vast wel mee

 • Kowalski

  @Free rider verder ook nergens lid van, ik vind het namelijk prettig om een echte ondernemer te zijn, en mijn eigen zken te regelen.

 • joannes

  Wanneer pijn verdeeld moet worden is er verdeelheid an wanneer er iets goeds te verdelen valt is er verdeeldheid. @Kowalski hoe denk jij als ¨ondernemer¨die zich gespecialiseerd heeft in melkproductie niet aan willekeur te prooi te vallen? En dat in een omgeving waar je levert aan, zeer waarschijnlijk, een wereld speler, een melkverwerker die, gebonden aan door de overheid bepaalde kwaliteits en handelsverdragen, de rauwe melkprijs voor je bepaald, zonder vertegenwoordiging? De melkverwerker die zelfs nog regels op mag , kan en naar het lijkt moet stellen voor continue levering van kwaliteitsmelk die je bindt met boetes en sancties wanneer je van verwerker wilt wisselen en je geen enkel prijs garantie kan bieden, al praat men over garantieprijzen die óók variëren in de tijd. Een Boer die vaak voor periodes van meer dan 10 jaar investeert op een ¨constante¨cashflow wanneer datgene wat hij werkelijk beheerst, de melkproductie, naar behoren stroomt. En daarmee alle regel en markt wijzigingen tot zijn risico neemt.  

 • Mozes

  @Kowalski #90, jij bent net als een pacifistisch dienstweigeraar tijdens de koude oorlog. De dienstweigeraar kon zich zijn pacifistische ideologie permiteren omdat anderen wél de dienstplicht vervulden en zorgden dat hij in veiligheid kon leven. 

 • Mozes

  @emmerei #83, de Franse melkveehouders worden buiten de EU om nog eens extra gesteund door Franse wetgeving die zorgen voor een hogere melkprijs. Als Frankrijk zich nationale regelgeving permitteert om de Franse melkveehouders te steunen lijkt het mij toch redelijk dat Nederlands superheffingsgeld terug gaat naar Nederland en niet deels naar Frankrijk. 

 • B. Heeren


  Iedereen zit de boeren te veroordelen die teveel gemolken hebben.Waarom hebben jullie zulke hekel aan die boeren . Ook zij hebben gewoon gewerkt en geprobeert de kost te verdienen . Op die meer productie kunnen de zuivel verwerkers hun fabriek  tenminste nog rendabel houden anders beurden we nog minder voor onze melk . Waarom mag ons eigen niet gewoon terug naar onze eigen sector . Wij als boeren zijn er o zo sterk in om elkaar te veroordelen via site s als deze . Ook wil iedereen reageren onder een niet herkenbare naam uitzonderingen daar gelaten.hoe laf kun je zijn. Waarom worden wij steeds als criminelen behandelt . Melkveehouders . Akkerbouwers, Varkenshouders en allen die in de Land en Tuinbouw de kost verdienen trek samen op en zorg dat er weer eenheid komt dan zijn wij sterk naar die grijze muizen in Den Haag . Ik ben trots op de lanbouw in Nederland zorg ervoor dat iedereen dat is .

  mvg Theo Heeren

 • sonnevanck1

  Sorry, jullie weten dat er een quotum is met als gevolg dat je betalen moet als je erover heen gaat. Degenen die eroverheen gingen hebben ook voor te veel fosfaat gezorgd. BEDANKT!! Hoezo LTO-lid willen worden. Wij dus echt niet meer!

 • Peltjes

  B.Heeren Ik heb geen hekel aan deze boeren. Ik heb wel een hekel dat mijn latente ruimte gebruikt word voor fosfaatrechten die aan hun toebedeeld word. Dat is wat LTO teminste sugereert. Ook vind ik het onterecht als ik fosfaatrechten in moet leveren voor de generieke korting, terwijl ik nog nooit mest afgevoerd heb. Je merkt het aan de reakties: de extensieve laten op alle manieren merken het er niet mee eens te zijn en de intensieve boeren verdedigen het beleid. Zeg toch wel wat volgens mij. Het is aan Dijksma en LTO om dit recht te trekken.

 • koestal

  LTO wil  die ,,ongelukkige'' veehouders helpen die,, per ongeluk '' over het quotum hebben heen gemolken .Doe dan ook iets voor de veehouders die zich netjes aan de regels hebben gehouden,anders moeten die straks dure fosfaatrechten betalen. Waarvoor kiest LTO  ?

 • CLM Culemborg

  Zodra de superheffing is betaald, is het Europees overheidsgeld en is het beschikbaar voor alle uitgaven van de EU. Dus als je overheidsgeld aan melkveehouders wil geven, moet je een heel goede reden hebben. Anders kunnen dadelijke alle belastingbetalers ervoor pleiten dat 'hun' belastinggeld aan hen wordt teuggegeven. Dat zou den mooie boel worden.

 • agpros

  @Kowalski#90. Mocht LTO toch bereiken dat superheffing terugbetaald word, dan weiger je deze?

 • joannes

  @B. Heeren, omdat crimineel gedrag niets anders is dan jezelf onrechtmatig zaken toe eigenen. Slim collegas de loef afsteken door een vacuum in de regelgeving te misbruiken is egoïstisch en crimineel. En het is zeker crimineel wanneer je later refereert aan collectief optrekken om ¨ons eigen¨weer terug te claimen. En dat in een tijd waar bestuurders op integriteit en transparatie worden afgerekend. Daarom is er ook zoveel weerstand tegen die vertegenwoordiging van het LTO. Een LTO wat gegijzeld is door die  zogenaamde productieboeren die daarmee hun ¨productie¨ positie proberen te verbeteren. Dat heeft niets meer met collectief en coöperatie te maken. Bij een coöperatie houdt men in principe rekening met de totale groep! Juist óók de zwakkere in die groep. Bestuurders die hun positie misbruiken behoren aangeklaagd en bestraft te worden. Handel met voorkennis is ten strengste verboden in vele markten! 

 • eg wel

  Behalve l.t.o, heeft ook de n.z.o grote invloed gehad op de besluitvorming.
  DE partij die het heeft over duurzaam, koeien in de wei en grondgebondenheid.

  12-dec-2013
  LTO en NZO zijn tevreden dat het Kabinet ruimte geeft voor de ontwikkeling van de melkveehouderij. Vanzelfsprekend vindt deze plaats binnen de grenzen van de overheid, maatschappij en sector. Grondgebondenheid en weidegang zijn belangrijke elementen uit de visie ‘Verantwoorde ontwikkeling van de Nederlandse melkveehouderij’ van LTO en NZO.

 • Reactie verwijderd door een beheerder

 • Mozes

  Tot mijn verbazing zie ik dat er nog steeds een aantal reageerders door galopperen in een verkeert begrip van het bovenstaande artikel. In reactie #13,14,22,82 en nog een aantal is al lang en breed uitgelegd hoe het artikel wél begrepen moet worden. 

 • wmeulemanjr1

  Over het quotum melken doe je heel bewust. Dan moet je daar ook op afgerekend worden. 

 • Mozes

  Nog blijft er één door galopperen.............

 • wmeulemanjr1

  #105, u hebt alle wijsheid!!!

 • agratax2

  Superheffing terug geven om zelf veroorzaakte problemen op te lossen.
  Wie superheffing moet betalen is beboet wegens meer produceren dan wettelijk was toegestaan en volgens afspraak betekent dat boete betalen.
  Dit staat gelijk aan het veroordelen van een drugshandelaar en hem daarna vergoeden voor gedorven inkomsten en levensvreugde ontstaan door het afnemen van al zijn met deze verboden activiteit verkregen rijkdom. De bedoeling hiervan is potentiele producenten af te schrikken en de het de veroordeelde moeilijker te maken om weer te beginnen na in vrijheidstelling.
  Wat wil LTO nu doen, de quotum overtreders voor hun gedrag belonen en hen met deze actie verkregen 'voorsprong' te laten uitbouwen met de boetegelden die ze willens en wetens hebben geriskeerd. Dit maakt LTo niet geloofwaardiger als onderhandelingspartner in de toekomst. 

 • erardus1

  Gelukkig is artikel aan gepast met de juiste nuance. Per is toch niets mis met € 135 miljoen in de landbouw sector houden?

 • Jan van het Zand

  Daar is ie weer de gouwe ouwe: Jantje zag eens pruimen hangen..

 • wmeulemanjr1

  Ach de lto ettertjes zijn de categorie opvolgers die de boerderij over het algemeen 'voordelig' overnamen. Die in de laatste quotumjaren 'makkelijk' konden lenen voor hele grote uitbreiding. Nu het allemaal toch wat tegen zit met de verwachte melkprijs gaan ze vreemde oplossingen bedenken. 

 • Mozes


  Ik zie dat het artikel is aangepast. Zoals het er eerst stond was het onduidelijk en leidde vooral bij LTO-haters tot verkeert begrip. 

 • wmeulemanjr1

  Wel erg slordige communicatie.

 • Peltjes

  mozes ik ben geen LTO hater maar eerder een volgzaam lid. Betaal controbutie en verwacht dat ze ook voor mijn belangen als extensieve boer opkomen. Maar voel me nu door LTO in mn hemd gezet.Jij verdedigt het standpunt van LTO meestal op een respectvolle wijze naar anderen toe. Leg mij nou is uit waarom gondgebonden helemaal uit beeld is. De melkveewet is er alleen voor de intensieve. Boeren die gedaan hebben waar LTO altijd voor stond worden nu toch keihard afgestraft voor hun volgzaamheid? Ik weet dat er nog van alles kan veranderen maar zoals het nu lijkt, gaat het niet de goede kant op.

 • hansvanbergen

  Ik vat het even samen. LTO moet fosfaat rechten geven aan boeren die nooit koeien gehad hebben en ook nooit van plan waren om te groeien. En ze moeten superheffing teruggeven aan boeren die te weinig gemolken hebben.  De sofamelkers die de hele dag op allerlei sites liggen te klagen en discussieren met werkeloze leden van milieu en dierenrechten organisaties die zich voordoende als boer, op allerlei sites meepraten. DIE moeten alles krijgen. Omdat ze niks uitgevoerd hebben. En anders zeggen ze, voor de 357e keer hun lidmaatschap op!

 • wmeulemanjr1

  Ben ook geen lto-hater maar op dit moment word duurzaam groeien afgestraft.. Wild west lieden worden ongelooflijk beloond. Is dit uit te leggen?

 • Mozes

  @Peltjes #113, in deze discussie gaat het over de mogelijkheid het Nederlandse superheffingsgeld binnen Nederland te houden. Fosfaatrechten is een andere discussie. 
  Ik ben het met jou eens dat de regering, het parlement en LTO in de regelgeving rond de fosfaatrechten grondgebondenheid niet volledig aan de kant kunnen schuiven. Daarmee zouden ze alle geloofwaardigheid verliezen. Er zal op een of andere manier rekening gehouden moeten worden met grondgebonden melkveehouderij. 
  Intensieve boeren die pas een stal gebouwd hebben kunnen rechten claimen die ze desnoods via de rechtbank kunnen afdwingen. Als men aan iedereen tegemoet wil komen zullen er zoveel nieuwe rechten worden uitgegeven dat we kilometers over het fosfaatplafond gaan. 
  Tegelijk wil men ook voorkomen dat boeren die al twintig jaar niet uitgebreid hebben moeten inkrimpen als gevolg van een generieke korting. Dat zou immers ook zeer onrechtvaardig zijn. 
  Het zal zeer moeilijk zijn een oplossing te vinden die aan iedereen recht doet. 

 • Mozes

  @Hans van Bergen, ik heb afgelopen jaar melk geleased voor hetzelfde bedrag dat jij aan superheffing moet betalen. Waarom zou jij het superheffingsgeld terug moeten krijgen en ik mijn leasegeld niet? 

 • Peltjes

  Mozes: Duidelijk.  Afwachten maar.

 • koestal

  Laat die overschrijders in een knoop waaien,ze trekken zich toh nergens wat van aan

 • fries8

  na het spel kunnen de spelregels niet verandert worden.

  anders had iedereen er fors over heen gemolken

 • eg wel

  @Hansvanbergen,
  Wat ben jij dwaas.

 • hansvanbergen

  @Koestal die overschrijders dat zijn 99% van de NL melkveehouders. @Mozes wat weet jij wat ik aan superheffing moet betalen en of ik wel of niet geleasd zou hebben? iedere seriuze melkveehouder heeft geleasd en toch fors overschreden. Dat kon je een jaar geleden al aan zien komen. Er was simpelweg bij lange na niet genoeg quotum voor iedereen. Een boete heeft nog nooit iemand betaald. Wel een heffing. Je mocht altijd al net zoveel melk leveren als je wilde. Daar was niks illegaals aan.

 • Mozes

  @Hans van Bergen, ik weet dat Zuid Europa begint bij de Waal. Ondanks dat jij in Zuid Europa woont mag ik er toch vanuit gaan dat jij per liter dezelfde superheffing betaalt dan boven de Waal? Leasen was per liter net zo duur als superheffing betalen. Voor boeren zonder BTW-boekhouding was leasen zelfs duurder dan superheffing betalen. Waarom zou jou superheffing kwijt gescholden moeten worden en anderen de leasekosten niet? Jij mag dan wel in Zuid Europa wonen maar voorlopig nog niet in Griekenland. 

 • mafex

   pffff blij dat ik al een tijd geen lid meer ben van zo`n hobby club lto genaamd

  laten ze eens proberen dat geld wat voor de snijmais was, bedoeld voor korrelmais is betaald aan melkveehouders terug te halen er kon geen onderscheid worden gemaakt in korrelmais of snijmais, inkomstensteun van brussel

  ze hebben het maar druk met de melkveehouders, ze zouden zich eens moeten realiseren wat voor tegenstand er komt tegen de lto

  blijkbaar hebben ze een goed salaris, en een slecht gehoor apparaat, en ook nog blind

  er is meer in de wereld dan koetjeboeren

 • Ishtar

  Echt bizar, LTO/ZLTO is dus een kleine club bestuurders, die zeggen op te komen voor de hele sector.
  Maar als het moeilijk wordt dan kunnen ze geen beslissingen maken of doorpakken, zie de ultra ramp rond de fosfaatrechten..... wat een hele ramp gaat worden!
  En Dijksma moet onderhandelen met deze zogenaamde sector vertegenwoordiger partijen als LTO en ZLTO.,
  Maar als het moeilijk wordt kiezen ze eerst voor hen zelf, wachten af en zeggen dan tegen de rest an de achterban, kijk dit is ondernemen, iedereen wist dat er belemmeringen kwamen etc.
  Dan is ineens voorkennis en liegen tegen de eigen achterban ==> ondernemen.
  Wel in Rusland en Italia hebben ze daar andere woorden voor!
  ZLTO en LTO zijn de Griekse regering van NL..............

 • Mozes

  @Isthar, LTO is geen regering, ze maken geen wetten, ze kunnen alleen pleiten voor of tegen een bepaalde wetgeving. De regering maakt vervolgens de wet. 

 • Peerke1


  Zeg de wedstrijd is allang voorbij en na de wedstrijd de regels aanpassen is tegen elke vorm van sportiviteit.

 • metal

  Als je te veel melk levert moet je een boete betalen en daarmee klaar. Ze hebben al extra fosfaat quotum gekregen dus ze zijn al teveel beloont. Dus laat ze het maar betalen. En als ze dat niet kunnen moeten ze maar wat van hun bedrijf verkopen.

 • koestal

 • PetervanKempen


  'teveel melk'  ????? Volgens wie dan?

 • farmer4life1

  De regelgeving had al veel eerder moeten worden gemaakt. Dat is het probleem. In Frankrijk hebben de zuivelaars gelijk een quotum gesteld aan de boeren. De rest die ze leveren is voor wereldmarkt prijs. 

  We zitten hier  alleen te zeuren over superheffing of subsidie etc. Laat den Haag eens meedenken met de sector. Duidelijke regels en daarmee klaar. Welzijnsniveau omhoog geen probleem, ook prijs omhoog. We moeten zo langzamerhand de beste ondernemers worden waar in het buitenland ze in hun luie hangmat blijven liggen. 

  Uiteindelijk is er teveel melk en zoekt de markt een nieuwe balans. Maar dat bulkgoederen voor ons Nederlandse boeren al niet meer uit kan, is zeer triest. Dat heeft te maken met onze kostprijs en kostprijs is leidend. 

Laad alle reacties (127)

Of registreer je om te kunnen reageren.