Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Imago zit afzet tarwegistconcentraat dwars

Den Bosch – Vijftien procent van de melkveebedrijven met meer dan 100 koeien voert tarwegistconcentraat (TGC). Dit percentage groeit nauwelijks.

Dit blijkt uit een onderzoek van studenten van HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen in opdracht van Bonda. Het gebruik van TGC heeft geen vlucht genomen omdat de introductie niet goed verlopen is. Veel veehouders zijn afgeschrikt door de problemen die enkele bedrijven ondervonden als gevolg van overmatig  gebruik en matige begeleiding.

Met de toenemende vraag naar voeders wil Bonda met goed advies TGC weer onder de aandacht van melkveehouders brengen. Bedrijven groeien en worden meer afhankelijk van de aankoop van voeders. TGC wordt geleverd voor 65 tot 75 procent van de voederwaardeprijs, wat het een aantrekkelijke eiwitbron maakt. De aanschaf van een opslagtank is met de huidige voerprijzen voor een bedrijf van 100 koeien in anderhalf jaar terug te verdienen. Ook past TGC in de nieuwe rantsoenaanpakken als Gemengd Voeren 2.0 en compact voeren. Daarbij ligt meer nadruk op het plakkerige element in rantsoenen om zo de voeropname van koeien te verhogen. Vochtige voeders waarbij TGC gecombineerd wordt met andere producten zijn inmiddels wel meer in trek.

Bonda-directeur Marcel Lipsch ziet een duidelijke groeimarkt voor bijvoorbeeld Proti+. Daar wordt wekelijks 2.500 ton van verkocht, dit kan uitgebouwd worden naar 3.000 tot 4.000 ton.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als er een boot naar europa komt en de tarwe die erin zit kan door teveel schimmels niet verwerkt worden in veevoer dan gaat zo'n partij naar de ethanolfabriek. De TGC die daar weer vandaan komt kan dan volgens mij niet erg gezond zijn voor rundvee. Logisch dat boeren huiveren om dat voer te kopen.

 • hans veghel

  dit is een promotieverhaal dat bonda zijn spul kwijt kan

 • diny


  dan kan de prijs weer omhoog

 • EMERGO!

  Voederwaardeprijs zegt helemaal niets!
  Het gaat om de efficientie van de koe! Voederwaarde technisch is een liter afgewerkte motorolie ook geld waard, maar wie voert dit aan de koeien?
  Bestendige soja en raap zijn voederwaardetechnisch interessant, echter is dit gewone soja of raap die een behandeling en dus verhoging van de kostprijs heeft ondergaan. Op papier klopt dit verhaaltje dus, maar de koe heeft uiteindelijk gelijk en die geeft melk van ruw eiwit en niet van DVE OEB of UREUM!

 • bb40

  Het is vergif saté saus aan de koeien voeren is vragen om problemen. 
  Kuil het gras in bij 32 % ds en de brok/meel plakt ook,ben . Overigens wel fan van tmr!

 • leftturn

  introductie bij 35% van de voederwaarde prijs, nu dus dubbel zo duur. komen nog wat negatieve zaken bij. prijs tgc bij 65 tot 75% voederwaarde is gewoon nauwelijks interessant. af en toe gisting, verlies droge stof, mindere of wisselende kwaliteit eiwit wordt allemaal te weinig meegerekend.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.