Rundveehouderij

Nieuws 1696 x bekeken 5 reacties

Her-erkenning Stichting GES slepende zaak

Den Haag/Wageningen - Fokkerij-organisatie Stichting GES wacht al een kleine vijf maanden op her-erkenning door het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Volgens Roel Veerkamp, coördinator van GES, is dat niets bijzonders en hangt dit slechts op een gebrekkig bijgehouden dossier, niet op verdergaande twijfels.

Correspondentie tussen het ministerie van EZ en rechtsvoorganger in dezen, het Productschap Vee en Vlees, wijst op diepergaande vragen. Volgens deze correspondentie moet het GES duidelijker en controleerbaarder gaan werken, wil ze de huidige erkenning als fokkerij-organisatie kunnen behouden. Ook op andere punten moet volgens deze regels extra worden gecontroleerd en de lat hoger worden gelegd. Met name inzake de transparantie op gebied van organisatie en werkwijze, het hebben van een deugdelijke klachtenprocedure, een open informatievoorziening en communicatie met leden of aangeslotenen, kwaliteitsbewaking bij overeenkomsten met derden (bij GES in verband met de samenwerking met CRV) en de organisatie van het interne toezicht. Een kernpunt lijkt de positie van CRV, de commerciële dochter-organisatie van CR Delta, die de (genomische) fokwaarden bepaalt. EZ wil inzichtelijk krijgen hoe die precies worden bepaald.

Deze zaken heeft het Productschap Vee en Vlees eind 2014 al aangekaart bij het GES. Het dossier is per 1-1-2015 overgedragen aan de Rijksdienst  voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), dat namens het ministerie van Economische Zaken een definitief besluit moet nemen over de erkenning. Dat laatste is er tot op heden niet van gekomen. Volgens Veerkamp zijn het allemaal formaliteiten en komt de erkenning er binnenkort gewoon.

Laatste reacties

 • NoordHollander

  dat betekent dus dat de GES fokwaarden al lange tijd niet officieeel worden erkend

 • yupo


  het klopt al jaren niet , laat het gewoon stroken met de doelstelling an crv en alle stieren van deze partij komen hoog door en zo kan men de boeren allemaal voor de gek houden en de zaak kunstmatig hoog houden en even vrollijk pakken ze weer een nieuwe stier  volg gewoon de cijfers van de praktijk en daar kan je ook boer mee blijven

 • Timpie

  Ben eigenlijk wel benieuwd hoe onafhankelijk de fokwaarde bepaling is en of de waarde ook werkelijk de waarde is voor de Nederlandse boer die vooral weidekoeien houdt voor kaasmelk met goede gehalten. Het lijkt er steeds meer op dat we geen gerealiseerde cijfers meer mogen zien. Zijn wij als boeren te dom om daarmee conclusies te trekken?

 • NoordHollander

  jammer dat het vervolgartikel over GES van dezelfde auteur hier niet onder te lezen is!!!

 • mldijkstra

  Och, crv doet kritiek al jaren af met de fabel dat als het goed is voor crv, dat het dan ook goed is voor de veehouder. Mits je natuurlijk heel veel omzet genereert bij dat zelfde crv. En aldus kruis-subsidiërend is het goed concureren met andere partijen.
  Als er dan kritische vragen komen getuigt het van arogantie om vervolgens zo te reageren.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.