Rundveehouderij

Nieuws 1956 x bekeken 8 reacties

Wakker Dier: veel meer megastallen

Amsterdam - Het aantal stallen voor meer dan 250 melkkoeien in alleen al de provincies Noord-Brabant, Gelderland en Utrecht zal naar verwachting in de komende paar jaren met 218 stuks toenemen.

Landelijk zal dit aantal nog enkele honderden stuks groter zijn.

Dit verwacht organisatie Wakker Dier naar aanleiding van een scan die het Centrum voor Landbouw en Milieu (CLM) heeft gedaan naar verleende vergunningen in de drie genoemde provincies.

Wakker Dier spreekt van 'verontrustende uitkomsten' en voorziet dat het aantal melkkoeien op landelijk niveau wel eens met goed een half miljoen koeien kan stijgen van nu ruim 1,5 miljoen naar ruim 2 miljoen stuks.

Het CLM heeft alleen gekeken naar de provincies Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant omdat het opdiepen van informatie over vergunningen hier relatief eenvoudig ging. Elders kost dat meer inspanning.

Wakker Dier heeft bij de raming van de veestapel geen rekening gehouden met het feit dat er ook boerenbedrijven verdwijnen, zegt een woordvoerder.  De organisatie gaat ervan uit dat veehouders met 250 stuks vee per stal of meer, geen of nauwelijks meer weidegang toepassen.

Laatste reacties

 • veldzicht

  Niets aan de hand wakker dier, 30 jaar geleden voor de melkquotering waren er 2,4 melkkoeien
  en dat hebben we ook overleefd zonder problemen.in veel landen ben je met 250 koeien maar een klein prutsboertje  dus wat is een mega bedrijf hier?

 • Jersey01

  Wakker Dier kost ons alleen maar belastingcenten.  De dieren worden beter verzorgd door onze boeren dan onze ouderen door Den Haag.

 • John*

  laat ze maar lullen. daar zijn ze goed in.

 • Goudtje


  Wat een zielig zooitje dat Wakker Dier,idere melkveeboer(houder)weet wat hij met zijn koeien het beste voorheeft dit concludier ik als RMO chauffeur die iedere dag bij de melkboeren melk op komt halen.Ik heb nog nooit een melkveehouder meegemaakt die slecht is voor zijn Melkkoeien

 • info140

  Hebben ze ook ooit van geld gehoord?

  Je kunt van alles willen, maar zonder geld lukt dat niet.

 • Elevage

  boerderij: in de kop van het artikel mis ik het woord 'schat'. 
  dat geeft een heel andere kijk op het verhaal, ook jullie zoeken sensatie!

 • koestal

  Je ziet hier in de buurt geen stal meer in aanbouw,als je tegenwoordig wilt bouwen,ben je 5 jaar onderweg om de vergunningen voor elkaar te krijgen. Lang leve de werkloosheid,maar de bouwvakkers zijn tegenwoordig ZZP ers  ,worden eigenlijk ook niet werkloos.

 • Foxxy

  Goed verhaal! Lekker kort !
  doen we niks mee !

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.