RundveeNieuws

Oudere stieren verdwijnen uit top indexen

Arnhem – Niet alleen de nu toegepaste basisaanpassing, die elke vijf jaar wordt aangepast, zorgt voor veranderingen in de NVI-ranglijst. Maar deze draai zijn ook de fokwaarden voor exterieur veranderd en dat is wel even wennen.

Op het eerste gezicht maakt het voor de topstieren niet veel uit. De Amerikaanse stier Bookem was en is de koploper bij de zwartbonte Holstein-stieren en Atlantic blijft nummer twee in de NVI rangschikking. De verrassing zit juist bij de oudere stieren die jarenlang in de top van de NVI-lijst stonden maar nu zijn verdwenen. O Man staat nu op nummer 91 in de lijst en stond voorheen altijd in de top. Niet dat de stier veranderd is maar het tekent de veranderingen die hebben plaatsgevonden.

De bovenste twee stieren met Nederlandse dochters kunnen zich meten met de internationale concurrentie. De als jonge stier al veelvuldig gebruikte Socra Robust staat bij de te importeren stieren aan kop.

De in Nederland geteste Lowlands Bolero en Camion van de Peul voeren bij de roodbonte Holsteins de rangschikking aan. De roodbonten krijgen nauwelijks concurrentie uit het buitenlandm want koploper Kenmore Rudolph staat 48 NVI-punten lager dan Bolero. Bij het MRIJ-ras is Rivaal nieuwkomer en lijstaanvoerder. De nu doorgevoerde veranderingen hebben niet goed uitgepakt voor het Brown Swiss-ras. Jarenlang konden zij goed meekomen met de Holstein-stieren, maar nu moeten zij terrein prijsgeven. Vigor is nog altijd koploper, maar staat nu op 195 NVI, terwijl Bookem op 286 punten NVI staat.

Beheer
WP Admin