Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

'Mogelijkheden voor transport verse melk van Australië naar Azië'

Sidney – Hoge prijzen voor consumptiemelk in China maken het voor Australië aantrekkelijk meer verse melk naar het land te exporteren. Dat zegt Diederik Brasser, directeur van het Nederlandse adviesbureau Trilobes in The Australian.

Via dochteronderneming Milkways richt zijn bedrijf zich op de logistiek van melkproducten. En daar valt volgens Brasser in Australië nog een hoop in te winnen. Per schip kan vers gepasteuriseerde melk in grote volumes naar Azië en het Midden-Oosten worden geëxporteerd. Daarmee zou de huidige melkproductie van 9 miljard kilo met gemak moeten kunnen verdubbelen.

Trilobes heeft ervaring met het transport van verse sinaasappelsap dat vanuit Brazilië en Mexico naar Europa wordt verscheept. Het gaat volgens Brasser dan ook niet alleen om een concept. Technisch is het volgens hem al mogelijk. In minder dan vier dagen kan er van Perth naar Jakarta worden gevaren. Vanuit West-Australië bereikt men in eenzelfde periode Hong Kong. De oversteek naar zuiden van China duurt acht dagen en Dubai komt binnen elf dagen in zicht. Technisch zou het met deze transporttijden nog goed mogelijk zijn vers gepasteuriseerde melk te exporteren.

Prijzen van consumptiemelk liggen in China acht tot tien keer hoger dan in Australië. Melkveehouders kunnen hier volgens Brasser pas echt van profiteren als melk in grotere volumes wordt geëxporteerd. Brasser zoekt onder de Australische zuivelondernemingen partners die bereid zijn tussen de €10 en €20 miljoen in het project te investeren. Hij denkt dat de Australische melkveesector er met dit soort initiatieven weer bovenop kan komen. De Australische melkproductie is afgelopen jaren fors gekrompen door moeilijke marktomstandigheden.

Laatste reacties

  • koestal

    geen olietanker maar een melktanker,de kwaliteit goed houden is het belangrijkste probleem

  • fvdboomen1


    De Australische mel;kproductie is gekrompen omdat de 2 groote supermarkten die 80% van de markt hebben niks voor de melk willen betalen 1 liter voor 0.70 euro in de winkel Dat is klanten binnen te halen.

    Daar moet de rest dan nog van betaald worden de boeren hebben de laatste jaren tussen de 0.35-0.37 ct gehad.

    w verdonschot

Of registreer je om te kunnen reageren.