Rundveehouderij

Nieuws

Problemen met hoge mineralengift

Deventer – Een veel te hoge mineralengift blijkt de oorzaak te zijn van problemen waarmee een bedrijf al enkele jaren kampte bij het melkvee.

Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) in een bericht op de website van de dienst.

Het bedrijf kampte met weerstandsproblemen die zich uitten in onverklaarbare koorts, melkproductiedaling en verhoogde afvoer van dieren. Onderzoek sloot invloed van infectieziekten uit. Bloedonderzoek wees op leverschade en bloedarmoede. Pathologisch onderzoek toonde verhoogde mineralengehalten aan in de levers van de onderzochte dieren. Met name koper bleek verhoogd.

Analyse van het rantsoen leert dat de mineralenvoorziening op het bedrijf 2 tot 2,5 keer boven de CVB-norm lag. Aanpassing van de mineralengift leidde tot vermindering van de problemen en een verhoogde melkproductie. De GD benadrukt, mede op basis van dit geval, het belang van het doorrekenen van het rantsoen op mineralen.

Of registreer je om te kunnen reageren.