Rundveehouderij

Nieuws 7646 x bekeken 22 reacties

Veehouder mag kalf zelf blijven onthoornen

Den Haag – Veehouders mogen zelf kalveren blijven onthoornen, mits dit onder aanwijzing van de dierenarts gebeurt nadat een dierenarts de kalveren heeft verdoofd.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken ziet geen reden om deze ingreep verplicht door dierenartsen uit te laten voeren. Daarnaast wil Dijksma pijnbestrijding na het onthoornen van kalveren niet wettelijk verplicht stellen. Verdoving bij de ingreep zelf is wel wettelijk verplicht.  Dat schrijft ze in reactie op Kamervragen van de Partij voor de Dieren.

Dijksma heeft er de voorkeur voor dat de sector haar  verantwoordelijkheid neemt en op basis van vrijwilligheid aan pijnbestrijding na het onthoornen doet. Dat heeft volgens haar al effect, omdat blijkt dat 80 procent van de veehouders aan pijnbestrijding doet, al is dat wat haar betreft nog niet het eindstation.
De PvdD pleit voor een verbod op het onthoornen van kalveren. Daar wil Dijksma niet aan, omdat dit onthoornen in de melkveehouderij gebeurt vanwege veiligheidsoverwegingen. Dijksma heeft wel met de sector afgesproken dat er wordt ingezet op alternatieven. Zo werkt de sector aan het versneld invoeren van hoornloze dieren en het ontwikkelen van andere houderijsystemen waardoor onthoornen minder noodzakelijk wordt. In 2018 wordt hierover een tussenevaluatie gemaakt.

Laatste reacties

 • trijnie

  En wordt dit gecontroleerd?
  Het zou vreselijk voor de dieren zijn als er bv uit financiële overwegingen dit maar zonder dierenarts en verdoving gebeurt.

 • Elevage

  controle controle.........altijd maar alles willen controleren.
  dit hoort gewoon bij je gezonde boeren verstand, dat je verdoofd en pijnbestrijding gebruikt, het is tenslotte een fikse ingreep op zo'n klein koppie. Je gaat ook niet controleren of ze wel iedere dag voer en water krijgen. Beetje credit voor de boer, kom op zeg!

 • Mozes

  Het kan eenvoudig opgenomen worden in de KKM voorschriften en gecontroleerd worden aan de hand van facturen van de dierenarts.
  Waarschijnlijk is dit ook waar Dijksma op doelt met 'eigen verantwoordelijkheid van de sector'.

 • trijnie

  En elavage, het gros van de veehouders zal zich daar aan houden, maar onder financiële druk doen mensen , ten koste van, soms rare dingen.

 • overheid

  @ Elevage. Net zoals de 'eigen verantwoordelijkheid' in de varkenshouderij. Toen het verdoven nog niet verplicht was, werd er simpelweg niet verdoofd.

  Dus hoe logisch zou het zijn ervan uit te gaan dat het met boerenverstand logisch is 'dat je verdoofd en pijnbestrijding gebruikt' (quote van Elevage).

 • Mozes

  @Overheid, bij het overgrote deel van de boeren is dit 'boerenverstand' wel aanwezig. Er is slechts een kleine minderheid waar dit niet aanwezig is.
  Trijnie denkt dat dit komt door financiële druk. Ik denk hier geheel anders over. Het is mij vaak opgevallen dat boeren bij mij in de buurt waar ik van weet dat ze zelf onthoornen allemaal met een Fendt rijden. Een trekker die aanzienlijk duurder is dan andere merken. Ik heb de indruk dat deze boeren gewoon geen koeie-boeren zijn. Ze hebben geen gevoel voor een koe of kalf. Het kan hun gewoon niets schelen.

 • alco1

  @Mozes. Hetzelfde in de ketsplaat discussie. Het gros zal hier prima mee om kunnen gaan. Maar een paar (zelfs ééntje) zullen de camera's van de anti's overuren laten draaien.

 • gjh

  mozes wat kan jij dom lullen, er zijn goede koeien boeren die een fendt hebben maar dat wil niets over de kalveren zeggen. SLAAP LEKKER VERDER.

 • alco1

  Dat ben ik een keer met jouw eens Gait Jan. Het tweede gedeelte van @Mozes slaat nergens op.

 • Mozes

  @gjh en @alco, goed lezen!?
  Ik zeg niet dat alle boeren die met een Fendt rijden geen koeienboer zijn en zonder verdoving zelf de kalveren onthoornd. Wat ik wél zeg is dat bij mij in de buurt boeren die onverdoofd onthoornen vrijwel allemaal met een Fendt rijden waaruit blijkt dat ze niet gedreven worden door financiële nood zoals @Trijnie meent.

 • veldzicht

  Het is maar net hoe je gaat onthoornen,met een brandapperaat zonder verdoven lijkt mij geen pretje voor dat kalf maar met pasta een plekje
  zo groot als een kwartje voelen ze volgens mij weinig of niets
  maar dat mag helaas niet meer dus nu maar de veearts.
  nog zieliger is niet onthoornen toen ik mijn eerste ligboxen stal bouwde wilde ik dat ook proberen,ik ben er snel van af gestapt ze staken elkaar verrot met die gemene punthoorns .

 • alco1

  Totaal Off the Toppic Mozes!

 • koeboertje

  Klopt veldzicht koeien met hoorns kunnen elkaar flink verwonden zelfsom al lopen ze in de wei .toen ik mijn koeien in de grupstaltijd de horens er nog op hadden kwamen er in de zomerdag regelmatig koeien uit het land met bloedende koppen van de afgebroken horens, of verwondingen aan de huid of uier .
  Het ontwikkelen van andere stallen met meer ruimte voor het dier is daarom naar mijn idee niet de oplossing, zoals velen willen beweren.
  De vorm van de horens heeft veel meer invloed op verwondingen , mooie ronde horens hebben dan het voordeel alleen die moet je weer afzagen als ze de kop in dreigen te groeien , er is veel verschil tussen de vormen van horens heeft ook met het ras te maken denk ik.

  De veearts onthoornt overigens met verdoving en pijnstiller bij mij !

 • Elevage

  trijnie@ met gezond boeren verstand bedoel ik ook dat je hart voor je dieren hebt.
  En helaas zijn er altijd boeren die het geen drol kan schelen en alleen maar naar het geld kijken. Gezondheid en welzijn van het dier staat bij mij op 1.
  Jammer genoeg zijn het de 'slechten' die het beeld van de hele sector bepalen, maar die groep bedoel ik dus duidelijk niet!

 • ejb

  @trijntje er wordt gewoon op gecontroleerd
  onze dierenarts moest een keer alle namen van boeren aan de NVWA doorgeven waar ze geen kalveren verdoofden om te kunnen onthoornen

 • sexbom

  Is Mozes weer bezig,onthoornen doe je met een onthoorn stick zonder verdoving of pijnstillers .

 • Case1056

  Bij mensen heb je leiders die de regels bepalen en bij koeien (alle dieren)heb je ook leiders (vaak mannetjes) die stoeien, vechten om baas te zijn binnen de groep. Hoe groter de groep, zoveel meer strijders in de wei of in de stad. Een kwestie van wapens inleveren, kijk in Amsterdam eens rond. Dus de oplossing is in een dorp (kleine groepsgrootte) gaan wonen.
  Voor groepen koeien die minder strijden (vechten voor groepshoofd) ligt de grootte rond 50 a 60 koeien. Daarom werd er vroeger nog niet onthoornd, en hadden we in ons dorp nog dorps agent op de fiets. Het zou voor iedereen mooi zijn om in de tijd terug te gaan. Maar met de nieuwe ''vooruitgang'' zullen we weer nieuwe regels moeten invoeren. Begin maar in Amsterdam om alle wapens (scherpe horens) in te leveren. Succes hoor.

 • alco1

  Case. Vroeger werd er niet onthoornd omdat koeien de hele winter vast stonden. In de wei was meer ontsnapping mogelijkheid, maar wij knipten vaak al kleine puntjes en met het verhaal van los lopen in de stal in de winter werd onthoornen een noodzaak.

 • BO(skabout)ER

  Als je onthoornd moet je het denk ik op deze manier doen. Je moet eerst een stukje branden, dan wegsnijden met een scherp, schoon mes en dan nog even dichtschroeien. Op deze manier hoef je veel minder te branden en hebben kalveren er nauwelijks last van de komende dagen.

 • BO(skabout)ER

  @Mozes; Bij ons in de buurt is de connectie 'diervriendelijke' boer niet te zien aan het merk trekker.

 • joohoo

  In de registratie is simpel te zien dat de dieren zijn verdoofd en dat ze zijn behandeld tegen napijn. Wat ik wel merk is dat controleurs deze info niet kunnen lezen.

 • Toonaarts

  Ik vind de mails altijd zeer interesant

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.