Rundveehouderij

Nieuws 5 reacties

Supersonische Fonterra-veiling zet markt op scherp

Nieuw-Zeelandse media beschrijven de laatste Fonterra-veiling als een supersonisch gebeuren. Volle melkpoeder steeg eenvijfde in waarde en keert de markt.

Als er één land is, waar ze niet blij zullen zijn met de resultaten van de jongste internetveiling van Fonterra, dan is het wel China. De reacties daarvandaan op de enorm gestegen noteringen zijn zuur. In Nieuw Zeeland zelf weerklinkt vooral oplichting, en dat klinkt ook door in Europa en de VS. Opluchting voor de boeren.

De laatste weken waren er al steeds meer tekenen van herstel van de zuivelmarkt, maar de prijsvorming op de Fonterra-veiling overtrof alle verwachtingen. De gemiddelde prijs voor volle melkpoeder ging van $2402 naar $2874 per ton. Dat is een plus van 19 procent. De grootste prijsstijgingen werden gerealiseerd op melkpoeder voor levering op korte termijn. Bij magere melkpoeder was dat min of meer hetzelfde verhaal.

De indruk wordt daarmee gevestigd dat veel kopers overvallen werden door de gebeurtenissen. De zuivelnotering was op de vorige Fonterra-veilingen al een beetje 'uitgebodemd', maar kennelijk leefden veel kopers in de veronderstelling dat de markt nog wel even laag zou blijven. Gedurende de veiling kregen ze het gevoel dat ze te lang achterover hadden geleund en werd tegen elkaar op geboden om toch nog een portie product veilig te stellen. Het geeft in ieder geval de indruk van een emotionele reactie.

Fonterra had in de aanloop naar de veiling de druk al deskundig opgebouwd. Er was al berichtgeving over droogte, die de melkproductie in Nieuw-Zeeland de komende maanden flink onder druk zou zetten. Naar aanleiding hiervan verlaagde Fonterra de productie-inschatting en meldde ze de komende maanden flink minder te gaan veilen. Dit, gecombineerd met het langzaam doorsijpelende nieuws over een melkproductie die ook in de EU lager is dan verwacht, zorgden voor het verbazende GDT-resultaat.

Het effect van deze prijsstijging zal de komende weken naklinken in de noteringen elders. Vergeten lijken sombere bespiegelingen over onverkoopbare voorraden en afwachtende kopers. Ze moeten nu weer een tijdje hollen om de race omhoog bij te houden.

Laatste reacties

 • peter1939

  rabo zal morgen wel met nieuwe prognose komen........

 • abtje

  @Klaas Er zal toch wel opluchting ipv oplichting bedoelt worden?

 • Mozes

  Als ik lees hoe ze de markt gemanipuleerd hebben is lichting misschien wel het juiste woord.

 • abtje

  Haha Mozes, wat dat betreft heb je gelijk. Echter de kopers en verkopers doen niet voor elkaar onder. Voor ons is het ons brood en leven, voor hun is het een meer een spelletje. Wie de beste blufpoker speler is kan alles winnen of verliezen.

 • koestal

  Nieuw -Zeeland regeert de wereldmarktprijs voor zuivel,wordt in Europa wel rekening mee gehouden

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.