Rundveehouderij

Nieuws 6 reacties

Optimaal bemestingsmoment in zicht

Wageningen – De temperatuursom (T-som) varieert tussen 150 graden in het oosten van Gelderland tot vlot boven de 200 langs de kuststrook van Nederland. Dat blijkt uit de eerste cijfers geleverd door het Nutriënten Management Instituut (NMI).

De T-som is een hulpmiddel dat een indicatie geeft voor het optimale moment van het strooien van kunstmeststikstof op grasland. Voor een weidesnede van 1.500 kilo droge stof geldt een optimaal strooimoment tussen 175 en 250 graden. Voor een maaisnede van 3.000 kilo droge stof geldt een traject tussen 250 en 340 graden. Dit beoogt maximale groei. Wie maximale stikstofbenutting nastreeft moet voor een weidesnede op traject 250–300 graden koersen en voor een maaisnede strooien tussen 300 en 400 graden T-som.

Bij vroeg strooien van kunstmeststikstof op grasland is de kans op verlies van stikstof groter. Veel veehouders kiezen er, bij de beperkte beschikbare bemestingsruimte, dan ook voor om aan het eind van het optimale T-somtraject te strooien.

Een periode van vorst kost drogestofopbrengst. Veel regen maakt de kans op uitspoeling groter. Het advies is dan ook om bij een voorspelde vorstperiode of meer dan 50 millimeter neerslag binnen twee weken na de beoogde bemesting het moment van bemesten met kunstmeststikstof uit te stellen.

Foto

 • Optimaal bemestingsmoment in zicht

Laatste reacties

 • boerrick

  Eh denk dat we nog ff wacht met strooien, ;P

 • peter1939

  dus stront kan er wel op....

 • Koeienboer Jannes

  Nat zat...

 • koeboertje

  De T-som dat heb ik ,en mijn vader vroeger op school geleerd .

  De laatste jaren heb ik geleerd en ervaren dat de bodem minimaal 6 graden celsius moet zijn om het meeste rendement van de toegediende mestoffen te hebben , begin van deze week heeft het nog gevroren , dus wachten.

  Als je onbeperkt stikstof mag strooien zoals vroeger,zal de formule van de
  t-som wel kloppen.

  Tijden veranderen , niets blijft bij het oude .

 • kleine boer

  Wij bemesten pas als het begint te groeien tijd zat

 • landboer

  Nu bemesten in ieder geval beter dan in augustus!

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.