Rundveehouderij

Nieuws 1 reactielaatste update:22 dec 2015

21 IBR-gevallen in derde kwartaal

In het derde kwartaal is op 21 melkveebedrijven een IBR-uitbraak vastgesteld. Dit gebeurde via neusswaps. Bij 10 bedrijven ging het om IBR-vrije of tankmelkonverdachte bedrijven.

Dit blijkt uit cijfers van de kwartaalmonitoring van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). het percentage IBR-vrij of tankmelkonderdachte bedrijven ligt op 49%, in het tweede kwartaal was dat nog 48%.

Met name in het Oosten van het land zijn enkele bedrijven die vage gezondheidsklachten onder de veestapel melden als hoestende koeien, mastitis, korte tijd koorts en een productiedip die een paar dagen duurt. Dit zijn symptomen die niet direct op IBR wijzen. In 2011 werd bij deze symptomen wel aan IBR gedacht en bleek uiteindelijk het Schmallenbergvirus de oorzaak te zijn. Bij testen op bedrijven met deze symptomen komt nu echter wel IBR als uitslag naar boven.

IBR-uitbraak omgeving Wanneperveen

Door een IBR-uitbraak in de omgeving van Wanneperveen, is de fokveekeuring van de Zuidwesthoek op vrijdagavond afgelast. Veehouders in een straal van 2 km rond het besmette bedrijf hebben van hun dierenarts het dringende advies gekregen hun veestapel te vaccineren.

Eén reactie

  • Bennie Stevelink

    Vanaf 1 april zijn toch massaal koeien geïmporteerd om de stallen vol te krijgen voor invoering van de fosfaatrechten. Is iemand verbaast over de toename van IBR?

Of registreer je om te kunnen reageren.