Rundveehouderij

Nieuws 1660 x bekeken

NVWA komt met eisen rond blauwtong

De NVWA heeft in verband met de uitbraak van blauwtong type 8 (BTV8) de protocollen voor import en export van runderen, sperma en embryo's aangepast.

Voor de export geldt dat de huidige exportcertificaten voldoen. Bij import uit landen met een blauwtongvrije status zijn geen beperkingen opgelegd. Voor de import uit beperkingsgebieden geldt dat vee, sperma of embryo's aangetoond vrij van het virus moeten zijn.

Knuttenvrije periode

Bij de export moeten veetransporteurs er rekening mee houden dat wagens die door een beperkingsgebied reizen, behandeld moeten worden met insecticiden of insectenwerende middelen. Dit is niet verplicht wanneer een knuttenvrije periode is ingesteld in een beperkingsgebied.

Aanvoer van dieren uit beperkingsgebied

Aanvoer van dieren uit een beperkingsgebied op een slachterij is mogelijk, mits het transport minstens 48 uur van tevoren bij de NVWA is aangemeld en de dieren binnen 24 uur na aankomst zijn geslacht.

Aanvoer van bijvoorbeeld fokvee uit beperkingsgebieden is alleen mogelijk wanneer de dieren op BTV zijn getest en vrij van het virus zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.