Rundveehouderij

Nieuws

Zuiveltermijnhandel EEX bereikt record

Leipzig - De European Energy Exchange (EEX) heeft eind vorige week een record aan zuiveltermijncontracten verhandeld. Er werden op 23 oktober 324 contracten verhandeld, die stonden voor 1.620 ton zuivelproducten.

De termijnhandel op de EEX bestaat nu bijna een half jaar. Sinds begin mei kan worden gehandeld in termijncontracten voor boter, mageremelkpoeder en weipoeder. In de praktijk wordt vooral gehandeld in termijncontracten boter en mageremelkpoeder. Van de 324 verhandelde contracten op 23 oktober, hadden er 108 betrekking op boter en 216 op mageremelkpoeder.

'Synthetische melk-hedge'

Het record van vorige week vrijdag was het gevolg van een zogenoemde 'synthetische melk-hedge', aldus Charly Hyland, handelaar bij FC Stone, die een deelnemer is in de EEX. Daarbij wordt een index van boter en mageremelkpoeder tegenover een bepaald volume vloeibare melk gesteld. Dit wordt gebruikt om prijsschommelingen mee af te dekken.

Of registreer je om te kunnen reageren.