Rundveehouderij

Nieuws 3 reacties

Correctie en betere markt verhogen garantieprijs

Amersfoort - FrieslandCampina verhoogt de garantieprijs voor november met 75 cent per 100 kilo, maar ziet slechts 25 cent daarvan als werkelijke prijsverhoging.

Dit blijkt uit een mededeling van de zuivelonderneming. Van de prijsverhoging komt 50 cent op het conto van een correctie achteraf. Dat is omdat een aantal referentiebedrijven in de voorbije maanden meer melkgeld heeft uitgekeerd dan FrieslandCampina eerder had ingeschat.

Inschatting zuivelmarkt

Voor de leden maakt dit niet heel veel uit. Voor hen is van belang dat ze over november 75 cent per 100 kilo meer melkgeld erbij krijgen, maar voor de inschatting van de zuivelmarkt is het van belang om genoemd onderscheid te maken.

Lichte stijgingen melkprijzen referentiebedrijven

FrieslandCampina verwacht dat de melkprijzen van de meeste referentiebedrijven in november heel licht zullen stijgen. Dit komt doordat de noteringen van enkele zuivelproducten, zoals boter, foliekaas en de consumptiemelkprijzen in Duitsland iets omhoog gaan.

In november bedraagt de eiwitwaarde €4,8563 per kilo (+12,24 cent), de vetwaarde €2,4282 (+6,12 cent)  en de lactosewaarde €0,4856 (+1,22 cent) per kilo.

Bio-garantieprijs november naar €49,50

De biologische garantieprijs van FrieslandCampina voor november stijgt met 50 cent naar €49,50 per 100 kilo. FrieslandCampina voert de verhoging door vanuit de verwachting dat de melkprijzen van zijn referentiebedrijven licht zullen stijgen. Een boer met een jaarleverantie van 600.000 kilo ontvangt door deze verhoging een contante melkprijs van €49,80 exclusief btw en na aftrek van 5 cent bijdrage voor ZuivelNL.

Waarde eiwit, vet en lactose omhoog

Met de verhoging van de biomelkprijs zijn ook de prijzen voor alle onderliggende waarden verhoogd: de eiwitwaarde stijgt met 8,16 cent naar €8,0803 per kilo, de vetwaarde wordt met 4,09 cent verhoogd naar €4,0402 per kilo en de lactosewaarde wordt met 0,09 cent verhoogd naar 80,8 cent per kilo.

De bio-garantieprijs geldt voor 100 kilo melk met 3,47 procent eiwit, 4,41 procent vet en 4,51 procent lactose.

Laatste reacties

 • kleine boer

  En niemand vind dit positief bericht nou ik wel. Lijkt er op dat 2015 helemaal zo slecht niet is zal 2016 wel een slecht jaar worden. Het is toch altijd anders tis net het weer zomer eind okt....

 • Farmer4life2

  Altijd in deze tijd stijgt de prijs. Op wereld niveau is de melkaanvoer lager.

  Kan best zijn dat we in april weer op 28 cent zitten.

  Niet somber maar realistisch.
  Natuurlijk is dit fantastisch bericht. De leden vergaderingen beginnen zo ook weer ;-)

 • boerdre

  als de najaarsvergaderingen er weer aankomen stijgt de prijs altijd.

Of registreer je om te kunnen reageren.