Rundveehouderij

Nieuws 1931 x bekeken

Voederwaarde snijmais hoogste ooit

Wageningen - De voederwaarde van de maiskuilen van 2014 is de hoogste ooit. Dat meldt BLGG AgroXpertus.

Nu alle kuilmonsters zijn onderzocht komt de definitieve gemiddelde voederwaarde uit op 999 VEM per kilo droge stof. Dit is mede te danken aan het hoge zetmeelgehalte dat uit komt op 388 gram zetmeel. Ook is de verteringscoëfficiënt van de organische stof van snijmais gestegen tot 77,3 procent. Dat is ook het gevolg van het hogere zetmeelgehalte, want zetmeel is nagenoeg geheel verteerbaar.

De hoge voederwaarde past in de trend die de ontwikkeling van de voederwaarde van mais laat zien. Al jaren achtereen neemt de voederwaarde toe. Af en toe is er als gevolg van groeiomstandigheden een iets lagere VEM dan het voorgaande jaar, maar gemiddelde genomen loopt de voederwaarde toch steeds nog op.

Dat 2014 topmais leverde is niet alleen te danken aan de uitstekende groei omstandigheden. Ook de veredeling van maisrassen speelt volgens BLGG AgroXpertus een rol.

Of registreer je om te kunnen reageren.