Rundveehouderij

Nieuws 1783 x bekeken 3 reacties

Denen exporteren minder kalveren naar Nederland

Aarhus - De Deense melkveehouderij zet minder nuchtere kalveren in het buitenland af, dat wil zeggen primair Nederland. Over 2014 daalde het aantal geëxporteerde nuka's met 4,5 procent naar 43.000 tegen 45.000 in 2013, zo blijkt uit cijfers van melksectororganisatie LF Kvæg.

De laatste maanden van vorig jaar daalde de export echter met tegen de 20 procent. Oorzaak is de verhoogde slachtpremie die het landbouwministerie met ingang van dit jaar aan de sector heeft toegekend. Deze stijgt met €26 naar €94. Ook de lagere nukaprijzen spelen een bescheiden rol, schat LF Kvæg. De organisatie heeft als doelstelling dat de komende jaren het aantal in Denemarken zelf afgemeste kalveren groeit met minstens 65.000. De zittende minister Dan Jørgensen is ingenomen met die doelstelling, onder meer met het oog op de werkgelegenheid maar vooral ook omdat hij van oordeel is dat de Nederlandse vleeskalverhouderij een lage dierenwelzijnsstandaard heeft, zo bleek bij de lancering van de premieverhoging.

Laatste reacties

 • koestal

  Dan Jorgensen heeft zeker met Thieme gesproken,laat die kalveren maar mooi in Denemarken

 • juur

  Zolang je kalveren in hun eigen ammoniak lucht laat staan. En geen gesloten putten in je stallen heeft aan gebracht dan is dat zo.

 • juur

  Als je de kalveren in hun eigen ammoniaklucht van de mest laat staan. En geen gesloten putten heeft aan gebracht. Dan is dat zo.
  Het is bekend dat kalveren minder goed groeien door deze ammoniak emissie.

Of registreer je om te kunnen reageren.