Rundveehouderij

Nieuws 2260 x bekeken 6 reacties

Gunstig perspectief voor melkveesector

Deauville - De melkprijs voor de middellange termijn ligt op 35 cent per kilo melk. Dat stelt Pierre Lecocq, directeur landbouw van Crédit Agicole tijdens de Global Dairy 500, georganiseerd door Alltech in Deauville (Fr.). Crédit Agricole heeft een groot aandeel in landbouw.

Lecocq stoelt zijn verwachtingen mede op de voorspellingen die hem vanuit de Europese Unie bereiken. Daarin wordt een gemiddelde opbrengstprijs van melk genoemd van 35 cent per kilo, met een bandbreedte van plus of min 5 cent. Deze prijs komt tot stand door het verwachtte verschil in toename van melkproductie en de vraag naar zuivelproducten.

Zo stijgt de wereldwijde vraag naar zuivelproducten met 2,3 procent per jaar. Deze groei komt uit opkomende markten zoals Indonesië, Afrika, India maar vooral China. De afzet in Noord-Amerika en Europa blijft stabiel of krimpt misschien zelfs iets.

De wereldzuivelproductie neemt ook toe. Productietoename zal ook plaatsvinden in de opkomende landen, maar die kunnen bij lange na de groeiende vraag niet bijhouden. Dat biedt enorme exportkansen.

De totale groei van melkproductie komt neer op 1,8 procent per jaar. Het verschil in wereldwijde productie en vraag maakt dat zuivel vaker schaars wordt. En dat is gunstig voor de prijsontwikkeling van zuivel in het algemeen en melk als basisproduct in het bijzonder.

Lecocq geeft aan dat dit niet betekent dat melkprijzen van boven 40 cent gemakkelijk gehandhaafd zullen blijven, maar het middellange perspectief is wel positief. Gezien de mogelijk licht krimpende markt in Europa, maar een toename in melkproductie door het wegvallen van de quotering wordt de Europese veehouder wel steeds afhankelijker van export. De belangrijkste manier om dat te bewaken is garant staan voor de kwaliteit van het product.

Laatste reacties

 • koestal

  40 cent is wel nodig ,gezien de kosten

 • groot boerdam

  2,50€ voor een kg varkensvlees ook maar die beuren we bijna nooit en zo gaat het ook met de melk.

 • LUCTOR

  Vraag me af hoe deze markt verkenning onderbouwt kan worden het is toch koffie dik kijken,bij het sluiten van een kleine markt zitten we gelijk tot de oren in de melk peren tomaten etc de stelling van de Hr Lecocq was geloofwaardiger geweest als hij hem onderbouwt had met de woorden we hoeven niet bang te zijn dat de boeren melkprijs ver beneden de €0,35 komt mocht er een export markt weg vallen kunnen we wat zuivel producten aangaat rekenen op de steun van Brussel.

 • ikkethuis

  Luctor@ je noemt je toch geen ondernemer, als je dit zou willen. Zo is het wel altijd geweest in de melksector.

 • Mozes

  @luctor, het wegvallen van een exportmarkt moet niet opgelost worden met steun uit Brussel maar door flexibel te zijn in meerdere exportmarkten. Dus niet op één paard wedden.

 • LUCTOR

  @Mozes zie hier rechts boven staan mogelijke steun voor de zuivel wie heeft nu dan op wie gewed er moet dus eerst gesteund worden voordat er nieuwe markten aangeboord worden.Mijn grootvader zei altijd weinig vragen is luiigheid.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.