Rundveehouderij

Nieuws 1140 x bekeken

Limousinfokkers willen geboortegemak

Doetinchem - Onder de leden van het Limousin-stamboek is een enquête gehouden over de fokkerij en het fokbeleid.

Er zijn 135 enquêtes verstuurd en daarvan kwamen er 48 terug. De respondenten blijken allen zelf Limousin-runderen te houden.

De resultaten van de enquête geven inzicht in hoe de leden nu denken over het fokbeleid en wat de wensen zijn voor het nieuwe fokbeleid. Die wordt in het najaar besproken.

Uit de resultaten blijkt dat fokkerijgegevens die nu vooral gebruikt worden afkomstig zijn van de bedrijfsinspectie of uit de Nederlandse indexen. Een ander cijfer dat er echt uitspringt is de keuze voor geboortegemak. 42 van de 48 respondenten geeft aan dat ze hier waarde aan hechten bij het raadplegen van de stierindexen. Ook de slachtgevens en het geboortegewicht spelen hier bij een grote rol. Daarnaast lijkt het gebruik van hoornloze stieren steeds verder doorgevoerd te worden. 49 procent van de leden doet dit al of is van plan dit in de toekomst toe te gaan passen terwijl de andere helft zegt hier niets voor te voelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.