Rundveehouderij

Nieuws 2560 x bekeken 4 reacties

Flink verschil in cijfers zuivel en CBS

Doetinchem – De cijfers die Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) in Den Haag verspreidt over de exportwaarde van babymelkpoeder stroken niet met de cijfers die de zuivelindustrie presenteert.

Vorige week publiceerde Boerderij.nl een bericht van CBS met daarin de melding dat de exportwaarde van babymelkpoeder naar Azië €2,6 miljoen is. Lezers van de website reageerden op dit lage bedrag en vroegen zich hardop af of dit correct is. CBS bevestigde maandag de juistheid van het bericht.

Het jaarverslag van FrieslandCampina geeft echter een omzet van €600 miljoen aan voor de export van zuivelproducten naar China. Het leeuwendeel daarvan is kindervoeding. De totale export is dan nog groter, want gegevens van andere exporteurs (Danone/Nutricia, Ausnutria en andere) zijn dan nog niet eens meegenomen.

Dat de financiële verschillen tussen de exportwaarde die CBS en FrieslandCampina presenteren zo enorm zijn, is niet anders te verklaren dan dat de partijen verschillende definities hebben over wat er bij de omzetwaarde voor babymelkpoeder wordt meegeteld en wat niet.

Laatste reacties

 • Ferm

  Valt dit onder de noemer creatief boekhouden? Definitieverschil?

  Kan het niet zo zijn dat in de 600 miljoen euro aan export van FrieslandCampina die in het jaarverslag genoemd wordt ook de cijfers van hun buitenlandse fabrieken zit verwerkt?

  Die 600 miljoen euro totaal aan export van FC naar China is zo wie zo lager dan verwacht, om over het aandeel babyvoeding dan nog maar te zwijgen.

 • tinus888

  Dat heb je goed paysanne,goed lezen Wijnand
  Het was ook een oud bericht van cbs(begin april)

 • tinus888

  Een mailtje naar fc,ben eigenlijk wel benieuwd wat er werkelijk hier vandaan naar China gaat

 • joannes

  Zou het niet te maken hebben met waar en wanneer het eindproduct gewaardeerd wordt in de keten? Of de omzet in het verkoopkantoor in Hong Hong of in de Productieplant in Nederland gewaardeerd wordt, maakt waarschijnlijk verschil! De toegevoegde wordt natuurlijk gedurende het traject van export gerealiseerd! Daarom is het ook zo interessant als Multinational te opereren: en de verschillen in belastingvormen uit te nutten! Die verschillen zullen ook bij Shell of bij Unilever te vinden zijn!

Of registreer je om te kunnen reageren.