Rundveehouderij

Nieuws 4371 x bekeken 12 reacties

'Aanpassing vetcorrectie in ruil voor crisismaatregelen'

Slagharen - Landbouwcommissaris Ciolos was bereid om de vetcorrectie voor rauwe melk aan te passen als de meest liberaal ingestelde EU-landen, waaronder Nederland, zich akkoord verklaarden met extra crisisinstrumenten voor de zuivelsector.

Dat zegt Sieta van Keimpema, voorzitter van de Dutch Dairymen Board (DDB). Deze crisisinstrumenten hadden volgens Van Keimpema nu ingezet kunnen worden in verband met de Russische boycot van Europese zuivel.

Een eventuele vetcorrectie had de productieruimte van Nederlandse melkveehouders, in aanloop naar de afschaffing van het melkquotum volgend jaar, flink kunnen verruimen. Eerder dit jaar werd al duidelijk dat de verschillende Europese lidstaten het niet eens konden worden.

LTO-vakgroepvoorzitter melkveehouderij Kees Romijn bevestigt dat een aantal landen, waaronder Frankrijk, tot op het laatst heeft aangedrongen op extra crisisinstrumenten in ruil voor een vetcorrectie. Gedacht moet volgens hem worden aan zaken als een vrijwillige productiebeperking, een maatregel waar LTO niets in ziet. De onderhandelingen over de vetcorrectie waren volgens Romijn een politiek spel en dat zou ten koste zijn gegaan van de inhoud.

Volgens de DDB getuigt het niet van visie en leiderschap dat diverse ketenpartijen en overheden niet voorbereid zijn op de Russische boycot van Europese zuivel. Zonder weerstand had de zuivelsector zich volgens de DDB al in verregaande mate voor kunnen bereiden op onverwachte crisissituaties als de Russische boycot.

De Europese Commissie beschikt nu over een beperkt crisisbudget plus maatregelen als interventieaankopen en exportsubsidies. Deze maatregelen gaan echter pas in bij een sterke daling van Europese melkprijzen naar rond de €0,21.

Laatste reacties

 • Mozes

  Wat een getoeter terwijl er nog geen enkele zicht is op de gevolgen voor de melkprijs.

 • ...............

  De prijs wordt zo wel naar beneden gepraat.

 • daan1908

  Ach , laat maar .

 • Fermer

  @Mozes, er is toch wel nagedacht over de ontwikkeling van de melkprijs? Zelfs dhr. Ciolos heeft een scenario voor slechtere tijden, alleen ik hoop dat LTO, FC en dus ook jij een scenario hebben bij een prijsval wat niet pas ingaat bij 21 eurocent per liter. Europees is deze prijs nog wel even vol te houden, maar voor melkland Nederland zal dit een tikkeltje te veel van het goede zijn.

 • koestal

  aanpassing vetcorrectie is alleen maar goed voor de overschrijders,dan staat degene die zich aan de regels houdt met lege handen

 • kleine boer

  ze kijkt al zo boos.... en dat zal wel zo blijven al beuren we 60ct

 • poldes

  opbouw werkers behoren niet uitgelachen te worden.

 • de beul

  Laat de italianen eerst de achterstallige superheffing betalen,dan pas heeft Ciolos recht van praten.

 • Rebbie

  't is een vrouw en die willen nu eenmaal aandacht|

 • abjongeneel

  Tjonge wat kijkt ze nijdig...gezellig hoor
  Verder begrijp ik het niet helemaal.
  De productieruimte zou ze dit jaar middels vetcorrectie flink willen verruimen
  En vervolgens wil ze onmiddellijk de productie weer inkrimpen.
  Nogal tegenstrijdig lijkt me.

 • wmeulemanjr1

  Boeren moeten af van bankinfuus, daar staat Sieta wel voor, of is het een altijd durende sport wie wel bij de laagste melkprijs kan door melken.

 • Fermer

  @meuleman, het oefenen is begonnen, de 15 % melkproducten die niet aan Rusland geleverd mag worden is slechts een voorproefje. Straks wordt er gezien de plannen en reeds gebouwde stallen nog een paar procentjes meer dan de 15 van nu bijgemolken, dus al zou de export richting Rusland hervat worden, dan nog moeten ze de markt zien te behouden die ze nu al zoeken om de meermelk te slijten.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.