Rundveehouderij

Nieuws 999 x bekeken 1 reactie

Zuivelexport ruim boven niveau vorig jaar

Brussel - De Europese zuivelexport is in mei van dit jaar licht teruggevallen, maar met uitzondering van de kaas, is bij alle grote productie nog altijd een forse voorsprong te noteren ten opzichte van vorig jaar.

Dit blijkt uit de jongste cijfers die de Europese Commissie heeft gepubliceerd.

Opvallend is dat de export van vollemelkpoeder ook in mei nog verder is gestegen. Dit product is na kaas het belangrijkste Nederlandse bulkzuivelproduct dat wordt verkocht naar derde landen.

Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar ligt de export van volle melkpoeder tot en met mei zo'n 24 procent hoger dan gedurende de eerste vijf maanden van 2013. De belangrijkste bestemmingen waren: Algerije, Oman en Nigeria. De sterkste groeiers waren naast Algerije met name Cuba en Angola.

De export van mageremelkpoeder steeg tot en met mei van dit jaar met 60 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, maar in mei viel de afzetgroei terug. In april werd nog bijna 65.000 ton mageremelkpoeder verkocht naar landen buiten de EU, in mei daalde dit volume tot zo'n 60.000 ton. De belangrijkste kopers waren Algerije, China en Indonesië. Naast de twee eerstgenoemde landen was Saoedi-Arabië sterk in de markt aanwezig, met veel extra aankopen.

De boterexport daalde in mei ook ten opzichte van april, maar ten opzichte van vorig jaar werd tot en met mei nog altijd zo'n 23 procent meer boter verkocht buiten de EU dan in dezelfde periode vorig jaar.

De kaasexport zakte in mei verder terug ten opzichte van zowel april dit jaar als ten opzichte van vorig jaar. De totale export buiten de EU daalde tot en met mei met 2 procent. De verreweg belangrijkste afzetmarkt is en blijft Rusland. Sterk opkomende markten zijn Saoedi-Arabië en Libië.

Eén reactie

  • koestal

    daarom de fosfaatreferentie,de boeren mogen het niet te goed hebben

Of registreer je om te kunnen reageren.