Rundveehouderij

Nieuws 2517 x bekeken 3 reacties

Grote besparing bij betere stikstofbenutting

Wageningen - Melkveehouders die het stikstofoverschot verlagen en/of de stikstofbenutting verhogen, kunnen flink besparen op voeraankoop. Dat blijkt uit een analyse van ruim 600 ingevulde Kringloopwijzers.

De gemiddelde stikstofbenutting ligt op 32 procent met een spreiding van 11 procent. Als veehouders die iets onder het gemiddelde presteren kans zien om de benutting van 27 naar 32 procent te brengen, dan daalt het stikstofoverschot met 35 kilo per hectare van 275 naar 240 hectare. Ter vergelijking: de Koeien & Kansen-bedrijven halen al drie jaar achtereen een stikstofoverschot dat stabiel op 230 kilo per hectare ligt.

Bijeen gemiddelde omvang van 40 hectare betekent 35 kilo minder overschot een besparing op aankoop van 1.400 kilo stikstof. Dat kan bijvoorbeeld door minder mais te kopen. Bij een prijs van 16 cent per kilo droge stof is dan €10 per kilo stikstof. Wageningen denkt dat bij 85 procent minder aankoop zeker haalbaar moet zijn en dat betekent dat een verbetering van 5 procent in stikstofbenutting in het bedrijf een besparing kan geven van €12.000 op bedrijfsniveau.

Laatste reacties

  • neo1966@live.nl

    Nu nog het verbieden van injecteren zodat je ook fosfaat kunt besparen door dat je de wortels in takt laat. Maar daar denkt die achterlijke #dijksma niet aan

  • arngroot

    En wat te doen met alleen grasland en weidegang? Kortom weer een leuk,Wagenings verhaal toch?

  • Grensboerke

    Ik ben niet geïnteresseerd in benuttingspercentages als de opbrengsten per ha niet vermeld worden! Kgds en/of kg ruw eiwit per ha en kg eiwit per koe maken het verhaal pas compleet. En uiteindelijk het bedrijfsresultaat in euro's maar niet een of andere gekunstelde berekening.

Of registreer je om te kunnen reageren.