Rundveehouderij

Nieuws

Geen aanwijzigingen voor chronisch botulisme

Greifswald – Onderzoekers van het Duitse diergezondheidsinstituut Friedrich Loefller Institut (FLI) en de Tierartzliche Hochschule Hannover (TiHo) hebben in mestmonsters geen aanwijzingen voor neurotoxinen van clostridium botulinum (BoNT) aangetroffen.

Reden voor het onderzoek is de theorie dat het ziektebeeld van chronisch botulisme veroorzaakt wordt door de productie van neurotoxinen in de darmen van met clostridium botulinum getroffen runderen. In het onderzoek werden in totaal 1.389 mestmonsters van 139 melkveebedrijven onderzocht. Het ging om door chronisch botulisme getroffen bedrijven en gezonde controlebedrijven. Naast mest werden ook monsters van graskuilen onderzocht omdat de clostridiumbacterie of sporen daarvan het inkuilproces en zo door koeien opgenomen worden. Het onderzoek door het FLI en de TiHo startte in 2012 na onverklaarbare, vaak chronische, ziektegevallen bij koeien op bedrijven in met name Noord- en Oost-Duitsland waar ook de clostridium botulinumbacterie werd aangetroffen.

Of registreer je om te kunnen reageren.