Rundveehouderij

Nieuws 2511 x bekeken 7 reacties

5,1 procent wereldhandel zuivel uit Nederland

Zoetermeer – Nederland heeft afgelopen jaar 5,1 procent van de zuivelhandel naar derde landen voor haar rekening genomen.

Dat blijkt uit cijfers van het Productschap Zuivel. De EU als geheel was goed voor 23,7 procent en is daarmee na Nieuw-Zeeland (goed voor 28,5 procent) de tweede grootste zuivelexporteur in de wereld. Op een derde plek staan de Verenigde Staten met 14,6 procent van de wereldzuivelmarkt.

De Nederlandse export naar derde landen kwam uit op 3,2 miljard kilo melkequivalent op een wereldhandelstotaal van 63 miljard kilo melkequivalent. Nederland is van alle EU-lidstaten het meest actief op de wereldmarkt.

De Europese Unie is wel de belangrijkste bestemmingsregio van Nederlandse zuivelproducten, goed voor ruim tweederde van de totale uitvoerwaarde van ruim 6,7 miljard euro. Alleen al de handel naar Duitsland dekt al bijna 24 procent.

Laatste reacties

 • Baze

  TOPPIE... Nog meer ruimte nog meer ontwikkelingen

 • info48

  Iets om trots op te zijn!!!!....moet veel meer aan de maatschappij uitgelegd en voor het voetlicht gebracht worden!

 • Fermer

  Nu al dikke 5% van de wereldhandel in zuivel uit Nederland, straks na de verwachte grote groei in de melk misschien wel 10%. Alle melk wat erbij gemolken wordt moet immers wel uitgevoerd worden. Hoezo een druppel op een gloeiende plaat, 10% van de wereldhandel?

 • jan007

  Daar is nl veel te klein voor om dit op een milieu vriendelijke manier te doen

 • jan007

  Info 48 kun je beter niet zeggen hoe veel subsidie de melkveehouderij jarenlang opgevreten heeft dat er jarenlang geproduceerd is boven de vraag

 • Koen Franken

  Zo is dat stalin , is voor iedereen te zien hoeveel geld er vanuit Brussel naar de melkveehouderij gaat https://mijn.rvo.nl/openbaarmaking-europese-subsidiegegevens

 • Ferm

  @Stalin en @C Sanders, niet alleen de melkveehouders, maar alle grondgebonden landbouw. Als de toeslagrechten eraf zouden gaan, kunnen de melkveehouders wel stoppen, want wordt er zogoed als niets meer verdient. Dus wie gaat er met het geld lopen? Juist, de fabrieken, die profiteren ervan omdat die geen kostendekkende melkprijs nu hoeven te betalen hierdoor. Wij leveren aan een particuliere fabriek, wij weten waar de winst heengaat: niet naar de boeren.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.