Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

Keurslager wil meer samenwerking met vleesveehouder

Epe – Keurslagers mikken steeds meer op regionale samenwerking.

Wat Ruud Bakker, voorzitter van de Vereniging van Keurslagers, betreft niet alleen op samenwerking met andere detaillisten maar ook met regionale vleesveehouders als leverancier. Dit stelde hij tijdens de Boerderij Vleesveevakdag. "Zonder die vleesveehouders zijn er over tien jaar geen slachterijen en slagers meer." Daarom nodigde hij de aanwezige vleesveehouders uit tot meer samenwerking om hun eigen toekomst veilig stellen. Daarbij is herkenbaarheid in het proces en de keten belangrijk.

LTO-vakgroepvoorzitter Leon Moonen gaf aanvullend aan dat er al overleg is tussen slagers en de vakgroep. LTO gaat sessies in het land beleggen waarbij slagers en vleesveehouders uit de regio elkaar ontmoeten. De Keurslagers zetten qua producten in op Keur-klasse. Voor rundvlees zullen de criteria er anders uit zien dan al bestaande keurmerken. De Keurslager wil heel graag het luxe rundvlees behouden, maar dan moeten luxe rassen als Belgisch Witblauw en Verbeterd Roodbont wel werk maken van de keizersnede. Dat past niet in hun duurzaamheidsbeeld.

Laatste reacties

 • John*

  rundvlees uit Argentinië is ook niet bepaald duurzaam..

 • somporn

  Wat het oog niet Ziet, wat het hart niet deert.
  Buiten NL gelden andere regels,als ze wisten hoe het daar ging dan nam iedere NL de pet af voor de boer.

 • W Geverink

  Ja John het is veel duurzaamer om grondstoffen uit de hele wereld naar nederland te halen en van daaruit Nederland melkproducten en vlees naar alle uithoeken van de aarde te exporteren. Een gedeelte van de mest wordt daarna verwerkt of verbrand want dat is duurzaam.

 • Elevage

  Nee @John, daar heb je gelijk in.
  Er is geen enkele controle in het buitenland.
  Dus daarom moet er meer ingezet worden op de kwaliteit uit ons eigen land, en zeker die uit de eigen streek.
  Hoeft er ook niet gesleept te worden met vee, zeker een pluspunt.
  Dit initiatief moet zeker een vervolg krijgen!!

 • LUCTOR

  Op zich is dit een goeie ontwikkeling maar heb mijn twijfels of het zal slagen de trend is dat het aantal vleesvee houders terugloopt idem het aantal keurslagers het houden van dit soort vleesvee is grondafhankelijk met de huidige grondprijzen in nederland en gezien de leeftijd van diegene die dit soort vee houd zal het aanbod van dit soort vee mondjes maat worden op zich ook niet zo verwonderlijk want het prijs verschil tussen een uitgeselecteerde koe uit de melkvee houderij en een vleevee koe is veel te gering om rendabel vleevee te houden door dit soort zaken zal dit soort vleesvee houden nog meer hobbymatig worden bedreven.

 • W Geverink

  Dat er geen controle is in het buitenland is absoluut niet waar. Delegaties van de EU gaan naar de slachterijen in Argentinie om vast te stellen of de slachterij op alle fronten voldoet aan de Europese eisen. De Argentijnse VWA controleerd of het voor export bestemde product voldoet en als het in Europa aan komt wordt het daar nog eens gecontroleerd. Als ze wat vinden mogen ze immers de grens sluiten! Europa steld als eis dat het mestvee op graan of vergelijkbaar krachtvoer wordt afgemest in feedlots omdat ze dan hoger klassificeren. Het ultieme meest malse en smakelijke vlees komt van vee wat op gras/hooi is afgemest. Het 'probleem' daarmee is dat het vet wat geler is en dat is ongewenst.

 • LUCTOR

  @ W Geverink de keurslagers in NL hebben geen klanten voor dit soort vlees het vlees waar jij op doeld wordt hier bestempeld als supermarktvlees.

 • W Geverink

  Ik denk dat het te maken heeft met hoe je opgroeid. Wij stopten in Nederland ook melkkoeien in de diepvries en vonden kurkdroog draadjesvlees heel normaal. Maar als dan ook het vleesvee zo gefokt wordt dat het net zo schraal is vind ik zonde. Kwaliteit heeft weinig met exterieur of technische resultaten te maken. Bij jullie in de winkels heb ik weinig soeps gezien wat vlees betreft en ik denk ook dat je bij de slager meer kans maakt. Gehakt van 'scharrelrund' bij de AH schiet me net te binnen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.