Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Belgische koe nauwelijks gefinancierd

Winterthur - Belgische melkveehouders zijn veel ‎minder zwaar gefinancierd dan hun Nederlandse beroepsgenoten. Dat blijkt uit de analyse van bedrijfsboekhoudingen die gepresenteerd is tijdens het jaarcongres van de European Dairyfarmers (EDF).

De gemiddelde Belgische EDF'er heeft een financiering van €4.000 per melkkoe. De daarmee samenhangende rentekosten zijn twee cent per kg melkproductie. ‎Daarmee zijn de Belgische financiering en rentekosten ongeveer een derde hoger dan die van de Duitse en Franse EDF'ers.

Nederlandse EDF'ers hebben gemiddeld 11,5 mille per koe aan financiering. Dat betekent ‎4,5 cent per kilo aan rentelasten. Daarmee is de Nederlander €1.500 per koe zwaarder gefinancierd dan een Zweedse EDF'er. Die betaalt 4 cent per liter aan rente. Koplopers zijn de Denen met een financiering van ruim €19.000 per koe en rentelasten van iets minder dan 6 cent per kilo.

Laatste reacties

 • blondie10

  Heel de wereld is schulden aan het afbouwen. En wat doet de Nederlandse melkvee-sector?
  De financieringskosten zitten komende 10 jaar nl. al in de hoofdsom en niet in de rentekosten/kg zoals in inflatieperiodes!!

 • bertes

  ABNAMRO denkt met U mee. omdat U als boer netjes oppast.
  beperken we de verhoging van de opslag rente met 1%.
  dus U gaat vanaf augustus 1% meer betalen.
  gewoon; ze willen meer in de landbouw betekenen.!!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.