Rundveehouderij

Nieuws

Verbazing Walhorn over protest Lactalis

Walhorn - Het Franse Lactalis heeft met zijn protest tegen de voorgestelde fusie tussen Arla Foods en EGM Walhorn gezorgd voor verbazing bij deze twee bedrijven.

Bij Walhorn valt te beluisteren dat het protest en de dreigementen van de Franse zuivelreus als ongerijmd worden beschouwd. "Jarenlang zijn we met Lactalis in overleg geweest over verdere samenwerking, investeringen en groei, maar dat heeft allemaal tot niets geleid. Nu, kort voor de stemming over de fusie komt dit bericht. Misschien dat men probeert de stemming te beïnvloeden", aldus een zegspersoon bij Walhorn.

Lactalis dreigde eerder deze week dat een keuze voor fusie met Arla Foods grote gevolgen zou hebben voor de bestaande contractuele relaties. Lactalis heeft een belang van 51 procent in de Walhorn-fabriek in Eupen en verwerkt een flink deel van de melkaanvoer van de coöperatie. Walhorn wil de bestaande melkafzet richting Lactalis in stand houden en het contract met dit bedrijf dus gewoon uitdienen. Verdere groei van de melkplas moet richting Arla worden afgezet, want die heeft wel ruimte.

Walhorn en Arla lijken vooralsnog niet onder de indruk van het protest van Lactalis. De stemming over het fusievoorstel gaat vooralsnog ongewijzigd door. Er wordt geredeneerd dat, als Lactalis werkelijk zo grote bezwaren had tegen de plannen, het wel direct na de aankondiging van de fusie had gereageerd. De Walhorn-leden kunnen volgens plan op 14 mei hun stem uitbrengen over een samengaan met zuivelreus Arla.

Of registreer je om te kunnen reageren.