RundveeNieuws

Nieuw plafond melkvee al bereikt voor einde melkquotering

Melkveehouders keken reikhalzend uit naar het einde van de melkquotering in 2015. Eindelijk melken zonder een knellende en dure melkquotering.

Maar al voor de afschaffing lijkt een nieuw plafond bereikt in de vorm van het zelfopgelegde fosfaatplafond. In december 2013 heeft de zuivelsector afspraken gemaakt over groei van de melkveehouderij. LTO Nederland, De Nederlandse Zuivelorganisatie NZO, Nevedi (koepel van voerfabrikanten) en de VLB (vereniging van agrarische accountants) tekenden het akkoord “Verbeteren van Mineralenefficiëntie van melkveebedrijven via Kringloopwijzer”. Het akkoord bevat meerdere doelstellingen op het gebied van duurzaamheid en milieu. Daaronder ook de onderlinge afspraak dat de fosfaatproductie van de melkveehouderijsector ‘richting 2020’ beneden ‘het fosfaatplafond 2002’ blijft. Dat is 84,9 miljoen kilo fosfaat.

Het is een zelfbenoemd plafond, het kwam niet voor in regels uit Den Haag of Brussel. Wel kende de derogatie voor Nederland een nationaal plafond voor de gehele veehouderij van 173 miljoen kilo fosfaat. Dat de sector zichzelf een plafond oplegt, moet worden bezien in de discussie die vorig jaar speelde over de mogelijke invoering van melkveerechten. Met de eigen ambities is dat vrijwel zeker voorkomen.

Uit de deze week gepubliceerde cijfers van het CBS blijkt een groei van de melkveehouderij van bijna 5 miljoen kilo fosfaat tot ruim 81 miljoen kilo fosfaat. In deze cijfers is rekening gehouden met de voergegevens en vastlegging van mineralen in dieren in 2013. Dus het effect van het voerspoor zit er in. Definitieve cijfers volgen in september, maar het is niet te verwachten dat die nog veel positiever (lager) uit zullen pakken. Met deze cijfers zit de melkveehouderij al op 96 procent van het plafond 2002.

Van de groei in de melkveehouderij is het grootste deel (3 miljoen kilo fosfaat) afkomstig van melkveebedrijven buiten de mestconcentratiegebieden. Dat zijn de melkveehouders in Friesland, Groningen, Drenthe, West-Nederland en andere streken waar nog ruimte is voor mest. In concentratiegebied Oost groeide de fosfaatproductie van melkvee met 1,1 miljoen kilo, in Zuid met 0,7 miljoen kilo. Het gegeven doet zich nu voor ook dit jaar de melkveehouderij door blijft groeien met meerdere procenten. Daarbij zit concentratiegebied Zuid in 2013 al op 93 procent van het plafond, Oost op 91 procent en buiten die gebieden is met 98 procent het plafond al bijna bereikt. Het plafond van 84,9 miljoen kilo is bedoeld voor 2020, maar het lijkt al gehaald te worden voor de melkquotering verdwenen is.

Beheer
WP Admin