Rundveehouderij

Nieuws 3252 x bekeken 6 reacties

Goed grasjaar maskeert effect derogatie

Doetinchem – Er is ongeveer 20.000 hectare minder mais gezaaid in vergelijking met vorig jaar. Dat is het directe gevolg van de aangescherpte derogatie, waarin onder meer minimaal 80 procent grasland vereist wordt om meer mest uit te mogen rijden.

Omdat mais meer opbrengt dan gras werd voor een ruwvoertekort gevreesd. De verwachting is echter dat de goede start van het grasseizoen dit tekort zal maskeren. Nu loopt de natuur al drie weken voor en dat betekent dat veehouders tot nu toe al ongeveer 2 ton droge stof meer geoogst hebben dan normaal. En dat ook nog eens van heel beste kwaliteit. Mits het een groeizaam jaar blijft wordt door de grote massa met minder mais, toch meer ruwvoer gewonnen.

Dat betekent ook dat de druk op de snijmaisprijs aankomend jaar niet groot is. Toch willen sommige veehouders het zekere voor het onzekere nemen en leggen ze nu al mais vast bij hun handelaren. De prijs waartegen dat gebeurt ligt iets boven de gangbare prijzen die rond oogst 2013 golden van circa € 1.800 per hectare mais op stam.

Laatste reacties

 • Frans-Jan

  Dit is wel erg optimistisch en prematuur. Groeiseizoen is nog maar net begonnen en van de 20000 ha die nu met gras is ingezaaid komt voorlopig nog geen knappe snede.....

 • EMERGO!

  we kunnen die extra snee toch niet bemesten. dus die beste kwaliteit zal wel vlot minder worden!

 • wmeulemanjr1

  Was het vorig jaar in delen van het land niet erg droog? Hoezo nu al op de zaken vooruit lopen? Er kan deze zomer wel weer weinig gras gaan groeien, mais groeit bij droogte meestal wel door. De wijzen weten het wel weer zoals gewoonlijk.

 • de beul

  Die wijnand had boer moeten worden,had hij allang schatrijk geweest!!!!

 • Gezond verstand

  Hele vergaderingen over het zetmeelgehalte van maiskuil en de waarde van mais (energie) in rantsoen ... en nu telt blijkbaar alleen maar de droge stof opbrengst. Gras is totaal anders als mais als voederprodukt, al was het alleen al de kostprijs .

 • Gezond verstand

  Hele vergaderingen over het zetmeelgehalte van maiskuil en de waarde van mais (energie) in rantsoen ... en nu telt blijkbaar alleen maar de droge stof opbrengst. Gras is totaal anders als mais als voederprodukt, al was het alleen al de kostprijs .

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.