RundveeNieuws

Tien lidstaten voor vetcorrectie

Brussel – Het aantal lidstaten dat voorstander is voor een evenredige aanpassing van de vetcorrectiefactor is toegenomen naar tien.

Dat blijkt uit het verslag van de landbouwraadsvergadering dat staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Duitsland, Denemarken, Ierland, België, Oostenrijk, Bulgarije,

Estland, Letland en Luxemburg hebben samen met Nederland gevraagd te spreken over een evenredige aanpassing van de vetcorrectiefactor, om een zachte landing te creëren voor melkveehouders bij het afschaffen van het melkquotum. Nederland pleit voor een zachte landing voor alle lidstaten en extra productieruimte in het laatste quotumjaar zodat de sector

ruimte heeft om te blijven investeren en innoveren.

Ondanks de medestanders is een aanzienlijke groep lidstaten nog steeds tegen aanpassing van de regelgeving. De lidstaten vrezen concurrentieverstoring en dat de zachte landing geld gaat kosten.

Eurocommissaris Dacian Ciolos komt in juni met een rapport over de stand van zaken in de zuivelsector, gebaseerd op de actuele marktsituatie. Dit rapport zal in juni in de landbouwraadsvergadering worden besproken.

Beheer
WP Admin