Rundveehouderij

Nieuws 7 reacties

Tien lidstaten voor vetcorrectie

Brussel – Het aantal lidstaten dat voorstander is voor een evenredige aanpassing van de vetcorrectiefactor is toegenomen naar tien.

Dat blijkt uit het verslag van de landbouwraadsvergadering dat staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Duitsland, Denemarken, Ierland, België, Oostenrijk, Bulgarije,

Estland, Letland en Luxemburg hebben samen met Nederland gevraagd te spreken over een evenredige aanpassing van de vetcorrectiefactor, om een zachte landing te creëren voor melkveehouders bij het afschaffen van het melkquotum. Nederland pleit voor een zachte landing voor alle lidstaten en extra productieruimte in het laatste quotumjaar zodat de sector

ruimte heeft om te blijven investeren en innoveren.

Ondanks de medestanders is een aanzienlijke groep lidstaten nog steeds tegen aanpassing van de regelgeving. De lidstaten vrezen concurrentieverstoring en dat de zachte landing geld gaat kosten.
Eurocommissaris Dacian Ciolos komt in juni met een rapport over de stand van zaken in de zuivelsector, gebaseerd op de actuele marktsituatie. Dit rapport zal in juni in de landbouwraadsvergadering worden besproken.

Laatste reacties

 • koestal

  hard werken wordt gestraft ,zo is het bij boeren al jaren de werkelijkheid

 • tess

  laat maar komen dan die zachte landing

 • farmerbn

  Frankrijk is tegen dus vergeet het maar.

 • homoet8

  vetcorrectie gaat door invoer 1-4-2015 ;)

 • vandenbrandcv1

  de lidstaten vrezen concurrentieverstoring, dat is nu al het geval door landen buiten de eeg. ze gunnen liever het marktaandeel aan hun, dan hun eigen bondgenoten. al de lidstaten die teveel hebben geproduceerd in (2013-2014 superheffingsjaar) hebben wel al een stukje marktaandeel teruggewonnen. terwijl de eeg via de superheffing er 100% aan verdiend. en daar is de quotering geheel niet voor bedoelt destijds. daarom is het onbegrijpelijk dat de lidstaten onderling, geen verevening gunnen. ook in het afgelopen jaar.

 • cornelis 22

  Je hebt helemaal gelijk vandenbrand maar het zijn je eigen collega s die het hardst te keer gaan tegen een versoepeling . Niet Brussel maar je buren gunnen het je niet.

 • vandenbrandcv1

  beter een goede buur dan een verre vriend?????? nederland is toch voor. #6

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.