Rundveehouderij

Nieuws 919 x bekeken

Fonterra biedt gegarandeerde melkprijs

Auckland – Fonterra biedt leden-melkveehouders komend seizoen de mogelijkheid hun melkprijs voor een deel van de productie voor een half of heel seizoen vast te zetten. Dat meldt de Nieuw-Zeelandse zuivelonderneming na een succesvolle pilot gedurende het huidige seizoen (2013/2014).

Op deze manier kunnen veehouders die meer zekerheid willen, na bijvoorbeeld een forse investering, hun risico's afdekken. De regeling biedt ook de coöperatie voordelen. De zuivelonderneming weet op voorhand tegen welke prijs een bepaald volume melk kan worden ingekocht. Dit biedt extra mogelijkheden bij prijsonderhandelingen met afnemers.

De gegarandeerde melkprijs geldt voor maximaal 60 miljoen kilo aan Fonterra geleverde milksolids (gecombineerd vet en eiwit). Voor 1 kilo milksolids is ongeveer 11,5 kilo rauwe melk nodig. Leden kunnen op twee momenten intekenen op de gegarandeerde melkprijs: in juni voor 12 maanden (40 miljoen kilo) en in december voor 6 maanden (20 miljoen kilo) vast. In mei worden meer details over de regeling bekendgemaakt. Interessant is onder meer hoe de gegarandeerde melkprijs wordt berekend.

Bij de start van de pilot bleek al dat er veel animo was. Aan de proef deden 328 melkveehouders mee die samen 15 miljoen kilo milksolids leverden tegen een prijs van 7 Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) per kilo. Fonterra stevent dit seizoen af op een melkprijs af boerderij van 8,65 NZD.

Of registreer je om te kunnen reageren.