Rundveehouderij

Nieuws 922 x bekeken

Begin weideseizoen kan niet zonder Neospora-borden

Deventer - Met het begin van het weideseizoen vraagt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) om ook weer attent te zijn op de preventie van Neospora.

Want met het fraaie weer van de afgelopen tijd zijn mensen, samen met hun honden, er weer op uit geweest. Deze honden kunnen ook de weidepercelen van melkvee bezoeken en daar hun behoefte achterlaten. De kans op Neospora neemt dan toe. Een Neospora-besmetting is één van de belangrijkste oorzaken van verwerpen bij runderen. Het kalf wordt dan te vroeg geboren.

De GD vindt het de taak van de veehouder om op een vriendelijke, maar duidelijke manier mensen op de hoogte te brengen van de risico's die uitwerpselen van honden op de gezondheid van de koeien kan hebben. Daarvoor kunnen veehouders waarschuwingsbordjes plaatsen bij de ingang van perceel of op een plek waar een wandel- of fietspad aan het weiland grenst.

Onder andere de GD, maar ook de Nederlandse Melkveehouders vakbond NMV, verkoopt tegen een klein bedrag bordjes die burgers waarschuwen voor het gevaar op Neospora.

Of registreer je om te kunnen reageren.