Rundveehouderij

Nieuws 1997 x bekeken 2 reacties

Lagere melkprijs EU

Brussel - De zuivelprijzen zijn dit jaar iets lager dan vorig jaar, door politieke onrust en 'verteringsproblemen' in China. Toch blijft de vraag naar zuivel uit onder meer Europa en Nieuw-Zeeland de komende jaren hoog en zal die zelfs verder stijgen, vooral dankzij datzelfde China.

Deze verwachting spraken diverse deskundigen uit op een congres van de Europese zuivelindustrie in Brussel. Onderzoeker Torsten Hemme van het International Farm Comparison Network (IFCN) voorziet dat belangrijke importerende landen, met China ver voorop, de komende jaren een tekort aan zuivel hebben van zo'n 20 miljard kilo per jaar. Jais Valeur, tweede man bij Arla, meent dat alleen al China in 2017 tot 30 miljard kilo zuivel tekort komt.

De nu iets dalende melkprijzen in Europa worden met name veroorzaakt door toenemende wisselkoersschommelingen en door de politieke onrust rondom Rusland en Oekraïne. Dit veroorzaakt al zo veel onzekerheid in de zuivel, dat nu al weer wordt gekeken naar het voorbereiden van de vangnetten, omdat er veel meer volatiliteit zal komen. Over de vraag hoe ver de melkprijs dit jaar zal zakken door de toegenomen onzekerheid, wil en kan niemand zich uitlaten.

Op de langere termijn doet dat volgens beide sprekers op het zuivelcongres niets af aan de grote importbehoefte van China en Rusland. Er is structureel importproduct nodig.

De eigen melkproductie van China daalt doordat steeds meer kleine boeren stoppen en door dierziekten als MKZ. In de officiële statistieken worden deze effecten echter in afgezwakte vorm weergegeven, ofwel: er is sprake van onderrapportage, zo stelden Hemme en Valeur. Ook Rusland slaagt er niet in om de eigen zuivelproductie goed op peil te houden, of te laten groeien

China koopt nu zo'n 15 procent van het zuivelaanbod op de wereldmarkt, de komende jaren zal dit stijgen naar 50 procent, voorspelde Valeur. De benodigde melk komt vooral uit Nieuw-Zeeland en uit Europa. De Amerikaanse melkveehouderij is wel sterk en kan nog verder groeien, maar lijkt voorlopig toch geen factor van doorslaggevende betekenis te zijn op de wereldmarkt.  Door de grote vraag naar product uit Nieuw-Zeeland, stijgen de melkprijzen daar hard. Dat geeft aanleiding tot ongewone verschijnselen. Valeur: "Wij zijn niet ver meer verwijderd van de situatie dat de melkprijs in Europa lager is dan die in Nieuw-Zeeland. Misschien zijn we daar al bijna." Dat komt niet alleen door gewoon op elkaar toe vloeiende melkprijzen. Europa doet het ook relatief slechter dan Nieuw-Zeeland doordat het - anders dan dit land - nog steeds hoge invoertarieven moet betalen in onder meer China en Rusland.

Laatste reacties

  • joannes

    Het zal geen toeval zijn dat bij een vergadering in Brussel vooral de hoge invoer tarieven voor EU producten naar China en Rusland de schuld krijgen. Waarom wordt NewZealand met de grote speler Fonterra een grote investeerder in China is met mega melkbedrijven om de Chinezen een eigen productie te geven. http://www.china.org.cn/business/2013-09/24/content_30118671.htm Precies om vooral de Chinezen te bedienen voor lagere invoertarieven en de EU de loef af te steken. Let op voor de tegen akties van Arla en FC, zij zullen met geld van de EU boeren hetzelfde gaan doen.

  • poldes

    Zolang wij goedkopere melk produceren als Nieuw Zeeland,
    kan en zal China hier in Europa wel blijven kopen.
    de Eu en Nationale overheden vinden dit een ideale situatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.