Rundveehouderij

Nieuws 11 reacties

Zuivelvangnet VS gunstiger voor 'kleine' boer

Washington - Het Amerikaanse zuivelvangnet, dat onlangs is vastgelegd in de nieuwe landbouwwet, de Farm Bill, is voordeliger voor boeren met een melkproductie kleiner dan 1,8 miljoen kilo. Dit blijkt uit nadere gegevens die bekend zijn gemaakt over de wetgeving.

Kernpunten uit de nieuwe wet zijn voor de melkveehouderij een margebeschermer en een daar aan gekoppeld marktstabiliseringsprogramma.

Deelname daaraan is vrijwillig, maar wie niet meedoet, krijgt ook geen hulp als de marge tussen melkopbrengst en voerkosten onder de 3 euro per 100 kilo zakt. Wie wel meedoet, betaalt een minimale verzekeringspremie van ongeveer 30 cent per 100 kilo melk. Daarmee is 80 procent van de productie die een melkveehouder in een voorgaande referentieperiode heeft gedraaid, verzekerd.

Wie meer wil verzekeren, kan dat, tot 90 procent van de productie. De premie loopt dan op tot maximaal €6,45 per 100 kilo. Veehouders met een melkleverantie van minder dan 1,8 miljoen kilo krijgen in 2014 en 2015 een korting van 25 procent op de verzekeringspremie.

Wie een margeverzekering afsluit en terecht komt in een periode met een marge lager dan 3 euro per 100 kilo, krijgt bijbetaald tot aan genoemde marge en kan vervolgens kiezen om: ofwel de productie te beperken, ofwel om door te melken, maar dan 2 tot 8 procent gekort worden op het melkgeld. Deze kortingen gebruikt het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) om zuivelproducten te kopen en te schenken aan voedselbanken en mensen die honger leiden.

Het nieuwe systeem moet uiterlijk 1 september 2014 van kracht worden. Het is volgens de overheid jaarlijks ruim 100 miljoen dollar (73 miljoen euro) goedkoper dan het huidige systeem gebaseerd op prijsondersteuning.

Laatste reacties

 • Sjaak

  OK, effe los van het gezever van een 'zachte landing' en het verdwijnen van het quoteringsysteem in 2015...hoe ziet het Europese zuivelvangnet na 2015 er uit?
  We kunnen natuurlijk niet achterblijven, als we straks de Amerikanen tegenkomen op de 'vrije' markt...;)

 • klaas.van.der.horst1

  Sjaak,
  De Amerikanen moeten zich verzekeren, zoals het lijkt wel bij of via de overheid. Ze krijgen geen directe steun meer. In de EU wordt de steun afgebouwd, via de introductie van de flat-rate (hectaresteun). Dat is echter niet specifiek gekoppeld aan de melkproductie. Daarvoor is er geen extra vangnet meer, behalve als de (magere)melkpoederprijs onder de plusminus €2150 per ton zakt. Is nu €3320. EU kent geen marge-verzekering o.i.d.

 • Mozes

  In de EU hebben we nog wel een interventie die voor zover ik weet pas in werking treed bij een melkprijs van 21 á 22 cent.

 • Sjaak

  Klaas, als de flat-rate het enige 'vangnet' wordt, dan vissen wij hier in NL achter het net....
  Dan ontwikkelt de melkveehouderij zich op een verkeerde onverantwoorde manier en krijgen we Deense toestanden, waar de boeren massaal de sleutel inleveren bij de bank!

 • Ishtar

  Als in Nl de prijs onderuit gaat, dan gaan boeren maar verhaal halen bij,
  -LTO.
  -en de eigen coöperaties.
  -die gaan wel steunen.

  Geen enkele cent en steun zal mogen komen van belastinggeld van burgers, dus aub niet verhaal gaan halen in Den Haag, en zeker niet in Brussel.
  Ze hebben in Brussel al eerder LTO zien komen, die de superheffing boetes willen afschaffen en huilend dit gingen vragen in Brussel.
  Je wordt keihard uitgelachen door deze mentaliteit.
  En verwacht dus ook geen steunen van burgers als de prijs in elkaar stort, zoek het idd maar zelf uit in je eigen sector.

 • Mozes

  Ishtar, de regering van ieder land met een fatsoenlijk bestuur waakt over voedselzekerheid. Oftewel: de zekerheid dat er altijd voldoende voedsel beschikbaar is voor het volk. Net zoals de brandweer, politie en het leger voor bepaalde zekerheden moeten zorgen moeten boeren dat ook. Omwille van de voedselzekerheid zal de regering van een land met een fatsoenlijk bestuur nooit de boeren zomaar laten creperen.

  Specifiek voor de zuivel geldt dat deze een grote exportwaarde genereert waarmee de staatskas wordt aangevuld en jij je uitkering kunt blijven ontvangen.

 • minasblunders1

  Tja.....en nu het fatsoenlijke bestuur nog!

 • politiek

  Beste Mozes , inderdaad is er ruim voldoende voedselproductie momenteel beschikbaar in Nederland. Export geeft aanvulling van de staatskas. 60-80 % van de productie is momenteel export. Onduidelijk is of u rekening heeft gehouden met de miljardensteun die je moet verrekenen om tot netto resultaat uit te komen.
  Onduidelijk is waarom bepaalde sectoren ( rundvee/akkerbouw) zoveel subsidies krijgen en andere sectoren ( varkens/pluimvee) totaal niet om zich tot duurzame veehouderij te ontwikkelen.

 • Ishtar

  Beste mozes, je kunt mij wel prikkelen.
  Maar ik denk niet dat dat zin heeft.
  Jullie sector denkt bij europa maar aan 1 ding en dat is eigenbelang.
  Prima maar ga in de toekomst ook niet klagen dan en laat jullie belangenbehartigers zich dan ook gedragen als volwassen mensen.
  Dus niet als kleine kinderen naar Brussel om te klagen over hoge superheffing.
  Dat is alleszeggend.
  Voor mij is het simpel, mijn draagvlak neemt nog meer af wat ooit we hoog was.
  En zo gaat dat met meer burgers, en zelfs velen die dat om gaan zetten als actief actie tegen de zuivel sprookjes.
  Geen wil om labeling geen will om transparantie, waar denk je het draagvlak te vinden met zo'n arrogant gedrag als sector?
  Het is een continue stroom van klaagzang en geklaag van jullie hele sector.
  Dus niet klagen als in 2016 de prijs zakt dat is het enige wat ik zeg.
  Ik snap jullie echt niet en ben ook niet echt meer bereidt om dat te doen.
  En zo dus duizenden burgers en consumenten zullen zich actiever gaan verzetten tegen jullie klaagsector.

 • alco1

  Als de prijs onderuit gaat hoef je geen enkele instantie verantwoordelijk te stellen. De oorzaak is dan de wereld handel.
  Ook heeft het niets te maken met ons aandeel in die productie, die maar een druppel is op een gloeiende plaat.
  Eén ding moeten we goed voor ogen houden en dat is dat er tegen handel moet zijn voor al onze buitenlandse aankopen, zoals auto's, olie, kleding.e.d.
  Subsidies hebben we al vaker gezegd, komen niet terecht in beurs van de boeren, omdat als gevolg van die subsidies de basisprijs zakt door de marktwerking.
  Wel wordt de boer afhankelijk van de subsidies en moet daardoor als een schoothondje gehoorzamen aan alle zinnige en onzinnige regeltjes.
  Subsidies veroorzaken dus een lagere basisprijs, waarmee we de markt kunnen bedienen.
  Als dit wegvalt is onze economie ten dode opgeschreven.
  Een verzekering voor onzekere markten in het verschiet is een persoonlijke overweging.

 • el

  Het is beter je eigen vangnet (buffer)te hebben ,als je het aan de overheid overlaat komt het zeker niet goed!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.