Rundveehouderij

Nieuws 15 reacties

Kamerleden willen duidelijkheid over derogatieverzoek

Den Haag - VVD en SGP hebben staatssecretaris Sharon Dijksma van landbouw gevraagd om informatie te geven over de stand van zaken van het derogatieverzoek van Nederland in Brussel.

Nederland heeft op dit moment geen ontheffing om meer dierlijke mest per hectare uit te rijden dan de standaardnorm van 170 kilo stikstof per hectare. Een verzoek om onder voorwaarden 250 kilo te mogen aanwenden, zoals afgelopen jaren, ligt in Brussel ter bespreking. Het verzoek is volgens het ministerie 'niet al te lang geleden' ingediend. Het ministerie is nu nog op ambtelijk niveau in gesprek met de Europese Commissie over goedkeuring van het Vijfde actieprogramma nitraatrichtlijn. Wanneer Brussel hiermee akkoord is, kan het nitraatcomité stemmen over het Nederlandse derogatieverzoek. De eerste volgende vergadering van het nitraatcomité is 23 april.
Vorige week kreeg Ierland goedkeuring van het nitraatcomité om de derogatie te verlengen. "Nederland heeft voor dit derogatieverzoek gestemd, omdat de Ierse onderbouwing daar aanleiding toe gaf. Het Nederlandse derogatieverzoek staat daar los van", liet het ministerie desgevraagd weten.

Laatste reacties

 • Hoogbroekland

  Het verzoek is niet al te lang geleden ingediend, waarom zo laat eigenlijk?
  We hebben allemaal immers belang bij duidelijkheid.

 • Trot

  hoera geen mestwet dus geen regels kunnen we eindelijk bemesten naar de landbouwkundige norm wat zal het gewas mooi keuren

 • S. Tamsma

  Fraai is dat. Onze overheid mag blunder op blunder stapelen zonder gestraft te worden, maar doet de burger of ondernemer iets wat volgens de regeltjes niet mag staat dezelfde overheid wel direct klaar om dat af te straffen.

 • alco1

  Het is toch van den zotte hoe er met zoiets belangrijks omgesprongen wordt en dan te horen dat men in de tweede kamer debatteert of mieren lok doosjes nog wel verkocht mogen worden.

 • koestal

  over een week gaan de meeste boeren los met mesten,gaan dan niet afwachten wat de politici doen

 • wmeulemanjr1

  PVDA op 'topniveau' !! Bewust 'niet te lang geleden ingedient' Overal met een lachebek achteraanlopen 'onze Sharon Dijksma' , maar de landbouwsector serieus nemen, ho maar!! Deze laksheid lijkt nergens op.

 • maatje 1904

  Voor hun eigen portemonnee zorgen ze wel dat die op tijd gevuld bijgevuld wordt!

 • gjh

  kunnen we eindelijk de grond naar behoefte bemesten en komt er meer af dan vorige jaren. want wie niet voldoende bemest haalt er ook minder gewas af daar hoef je geen deskundige bij de WUR voor te zijn.

 • farmerbn

  Misschien is het beter om wat later in te dienen. De Ieren hebben het voortouw genomen en dan kunnen wij in de luwte meeliften. Kan best zijn dat deze tactiek is gekozen om het beste resultaat te krijgen. Als dat zo is dan graag deze bovenstaande negatieve kritieken terugnemen! Nu denken onze pleitbezorgers misschien dat ze het ook nooit goed doen en gooien ze straks de kont tegen de krib.

 • wmeulemanjr1

  farmerbn, Wat onze pleitbezorgers wel goed kunnen is zorgen dat de kosten in de landbouwsector steeds verder oplopen. Plukken van de landbouw(en ander bedrijfsleven) waar de overheid maar kan, om zelf de boel een beetje op orde te krijgen. Verder hebben ze weinig 'feeling' met de meeste bedrijven.

 • koestal

  machtspelletje van Brussel

 • info48

  'Niet al te lang geleden ingediend' is gewoon véél te laat ingediend ! dat is niet per ongeluk maar gewoon traineren oftewel; Boertje pesten!!
  D66 meneer Brinkhorst verzuchtte toenertijd wanhopig; 'Die boeren ze geven nooit op', PVDA en VVD zetten het wegpesten gewoon door; onafgebroken,op ieder gebied heel kleine stapjes te doen en vooral heel charmant te blijven glimlachen zoals onze staats secretaris doet.

 • dommelje

  heeeeeeeeeeeeeeeeeelp waar is bleker.dat was nog eens een kerel

 • Elevage

  even het stukje lezen van veerman, over het gunnen in Brussel en Bulgaren en Grieken. Dan weet je al dat dit niets gaat worden en al helemaal niet op korte termijn.
  Het ministerie is op ambtelijk niveau in gesprek. Nou dat zegt mij weer genoeg over de vaart van het gesprek: zeeeeeeeeeeer traag!

 • wmeulemanjr1

  Elevage #14, dhr. Veerman is ook 1 van de vele 'brood predikanten' die in zijn 'ijdele positie' nu wat roept, het is de vraag wat ze werkelijk menen wat ze allemaal zeggen. Hun inkomen is toch wel gegarandeerd.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.