Rundveehouderij

Nieuws 1 reactie

Topstieren op NVI-index stijgen door

Arnhem - De indexdraai van de NVI van begin december maakt duidelijk dat de hoogste NVI-stieren hun positie versterken.

Van de twintig hoogste stieren stegen er vijftien, terwijl vijf stieren slechts iets zakken. Winnaar is De-Su Bookem (Planet x Ramos) die voor het eerst de NVI-rangschikking aanvoert. Net als veel andere Planet-zonen heeft hij een hoge productiefokwaarde en lijken de nazaten hoger op exterieur te scoren dan vooraf verwacht.

Atlantic is ondanks een kleine stijging in melk en lagere gehalten dit keer voorbij gestreefd. Zijn Ramos-halfbroer Joe is in productie en exterieur net een stukje minder maar in totaal index komen bij broers dicht bij elkaar. Opmerkelijk zijn de nummers 3 en 4 van de lijst. Beide zijn zoon van O-Man maar hun vererving is totaal verschillend.

Snowman heeft heel veel melk 2.795 kilo, -0,40 procent vet en -0,26 procent eiwit en een vruchtbaarheid van 93. Halfbroer Suarez heeft –324 kilo melk, +0,51 procent vet en +0,31 procent eiwit en een vruchtbaarheid van 109.

Delta G-Force (Man-O-Man) was al een hoge genomic-stier en stijgt. Hij komt met een index zonder tekortkomingen op plaats acht. Hoge gehalten hebben beide Bertil-zonen Big Spell en Aurora Jeroen. Stijger Skalsumer Blitz is één van de hoogste kilogram eiwit verervers.

Bij de roodbonten blijft Camion v/d Peul lijstaanvoerder. Runner-up Holland Bolero is helaas dood. Schreurs Africa en Molenkamp Sam zijn grote stijgers en daarbij hebben ze goede exterieur fokwaarden. De melksnelheid is wel een punt van aandacht bij veel roodbonten. De veelgebruikte Kodak onderstreept zijn populariteit met een mooi plus op NVI terwijl Reality bij zijn tweede fokwaarde een veer moet laten in productie.

Eén reactie

  • yupo


    crv jullie kunnen toch makkelijk de cijfers nog even unstmatig hoog houden en de zaak verneuken dit de je al jaren dus ja , geef de veehouders maar eerst eens eerlijke cijfers en dan praten we weer verder jongens bedankt

Of registreer je om te kunnen reageren.