Rundveehouderij

Nieuws 8 reacties

KringloopWijzer wordt beleidsinstrument

Wageningen – De KringloopWijzer ontwikkelt zich tot beleidsinstrument. Nu wordt er een centrale database gebouwd door VAA ICT Consultancy.

Deze database slaat invoer en resultaten van de KringloopWijzer op. Veel gegevens kunnen automatisch worden ingelezen, mits de veehouder de data leverende partijen daartoe machtigt.

Aanvullende rapportages en wetenschappelijke onderbouwing moeten zorgen dat Brussel het gebruik van de KringloopWijzer accepteert. Melkveehouders met een fosfaatoverschot op het bedrijf moeten per 2015 de KringloopWijzer invullen. Doel is dat zich een basis vormt voor betere mineralenefficiëntie en lagere milieubelasting.

Laatste reacties

 • abtje

  Leuk systeem voor de toekomst, nu heeft het de eerste jaren nauwelijks nut. Je moet namelijk toch zeker minimaal drie, liefst vijf jaar deelnemen voordat je cijfers krijgt waar je wat mee kunt.
  Is dus op korte termijn alleen een politiek systeem waar je in de praktijk niks aan hebt.

 • m.en.mh.miedema

  Kringloopwijzer gaat fout bij het inschatten van de hoeveelheid voer. Als de loonwerker inkuilt gaat er duidelijk minder gras in de silo dan bij zelf kuilen, tot wel 30%.( Dat komt puur door de snelheid van inkuilen, te weinig tijd/minder tijd om goed aan te rijden). Bij ronde balen ook grote verschillen, met 2 verschillende merken persen op hetzelfde perceel (zelfde baal grootte) verschillen tot wel 200kg/baal, gewogen met weegsysteem op de verreiker. De ene fabriekant/chauffeur heeft het duidelijk beter voor elkaar dan de ander. En dan die onnodige extra kosten als je bv dezelfde mais in 3 verschillende silos opslaat, een kleintje om te beginnen, grote in de winter, kleinere in de zomer betekent 3 monsters ipv 1, geldverspilling! Wie weet trouwens hoe je moet handelen bij vers gras op stal voeren, zelf inschatten?
  Volgens mij is er maar 1 systeem goed en dat is alles wat je koopt min alles wat je verkoopt, het verschil in mineralen daartussen zijn je evt. verliezen, makkelijk uit te rekenen per koe, per ha of kg melk. Zoals het oude Minas ongeveer was. Kringloopwijzer is onvolledig en niet foutloos, en peperduur als je alles volgens het boekje gaat monsteren.

 • Mozes

  @Miedema, de opname van vers gras uit de wei of bij zomerstalvoedering wordt berekent op basis van VEM-behoefte die weer afgeleid wordt van de melkproductie per koe.

  Mijn grootste punt van zorg ivm de kringloopwijzer is het gebruik van Duitse kunstmest. Bij een ruim gebruik van Duitse kunstmest (die dus niet geregistreerd wordt) krijg je een abnormaal hoge stikstofbenutting. Dit kan voor controlerende instanties een signaal zijn om eens op onderzoek uit te gaan.

 • alco1

  @Mozes. Zoals je dat al zegt: Ruim gebruik van Duitse kunstmest.
  Wat gebeurd er dan in Duitsland zelf en daarbij ook nog de omrekening van vergiste mest.
  En wij zijn het beste jongetje van de klas!

 • landboer

  Duitse kunstmest????

 • Marcel

  Zolang er vanuit aannames gerekend blijft worden gaat het mis. Mijn inziens kun je om te beginnen van een aanname uitgaan en lopende het proces deze moeten blijven passen om dichter bij de WAARHEID te komen.

 • alco1

  Het kan allemaal op proefvelden zo gemakkelijk zichtbaar worden gemaakt.
  Maar nee hoor. Verschraling is het motto.
  Mest met structuur waarde verbranden, juist waar we zo'n behoefte aan hebben om de meststoffen vast te houden.

 • Foxxy

  Er is geen sector die per Vak (volledige arbeidskracht) zo intensief gecontroleerd wordt, als onze agrarische sector! Weer een dag kwijt aan een controle, de PAS administratie erbij,vraag is, moet ik op zoek naar administratief medewerker, en zelf boeren,of agrarisch medewerker, en zelf administratie doen?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.