Rundveehouderij

Nieuws 3423 x bekeken 3 reacties

Kansen voor alternatieve teelt voor mais

Wageningen - Koeien en Kansen-deelnemer Mark Pijnenborg teelde dit jaar triticale gevolgd door Landsberger Gemenge als alternatief voor snijmais.

De triticale kende een opbrengst van 10.200 kilo droge stof geoogst als gehele plant silage. Daarna werd Landbergers Gemenge ingezaaid, een combinatie van inkarnaatklaver, voederwikke en Westerwolds raaigras. De eerste oogst van 4,2 ton droge stof was in september. Daarna vielen de klaver en wikke stil, maar groeide het Westerwolds door dat uiteindelijk ook nog 1,5 ton droge stof opleverde. In totaal 16 ton, vergelijkbaar met mais. De hogere teeltkosten worden iets goedgemaakt door aaltjesbestrijding, een betere bodemvruchtbaarheid en meer aanvoer van organische stof en stikstof.

Laatste reacties

  • ed12345

    En minder structuur bederf

  • koestal

    zeer interessant ,wat de boeren nu gaan doen

  • GlySol

    Klinkt als prima wisselteelt met mais! Na een jaar dit mengsel weer mais en misschien wat graslandverbetering als scheuren mag en uit kan. Bij veel oudere percelen kan de opbrengst met procenten omhoog met nieuwe grasgenetica.

Of registreer je om te kunnen reageren.