Rundveehouderij

Nieuws 800 x bekeken

Fonterra werft actief in Nieuw-Zeeland

Auckland – Fonterra heeft een aparte dochtermaatschappij opgericht om haar marktaandeel op de Nieuw-Zeelandse melkmarkt uit te breiden.

De onderneming, met de naam Mymilk, gaat in eerste instantie actief werven onder melkveehouders in de regio's Canterbury, Otago en Southland, alle drie gelegen op het zuidereiland.

Melkveehouders, die nog geen melk aan Fonterra leveren, kunnen maximaal vijf keer een jaarcontract afsluiten, zonder de verplichting om Fonterra-aandelen te kopen. Deze aandelen zijn binnen de coöperatie gekoppeld aan leveringsrechten. Na afsluiting van een contract kunnen de nieuwe leveranciers ten alle tijde Fonterra-aandelen kopen en daarmee direct aan Fonterra gaan leveren.

Met dit nieuwe initiatief biedt Fonterra startende melkveehouders, die nog niet over de financiële middelen beschikken om zich bij de coöperatie in te kopen, toch een mogelijkheid om melk aan de onderneming te leveren. Fonterra kan de melk goed gebruiken om haar zuivelfabrieken op het Zuidereiland zo efficiënt mogelijk te laten draaien.

Coöperatie-voorzitter John Wilson geeft wel aan dat Fonterra voorstander blijft van een koppeling van de melklevering aan aandelen. Daarom wil Fonterra via Mylink in Nieuw-Zeeland niet meer dan 5 procent van haar totale volume rauwe melk collecteren. Volgens topman Theo Spiering toont het initiatief huidige en toekomstige concurrenten hoeveel waarde Fonterra hecht aan het collecteren en Nieuw-Zeelandse melk. Spierings geeft verder aan dat leveranciers van Mylink kunnen rekenen op een concurrerende melkprijs. Wel is het zo dat de Mylink-melkprijs de melkprijs van Fonterra-leden nooit kan overstijgen. Uiteindelijk doel is dat de nieuwe leveranciers binnen vijf jaar de overstap maken naar de coöperatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.