Rundveehouderij

Nieuws 2 reacties

Copa-Cogeca verlangt actie van Europa voor zuivel

Brussel - Exportsteun, hogere interventieprijzen en de openstelling van private opslag voor kaas zijn nodig om de drastische prijsdalingen in de zuivel te adresseren, zegt de Europese koepel van landbouworganisaties Copa-Cogeca.

De Europese landbouworganisatie reageert op de uitkomsten van de vergadering van landbouwministers in Brussel.

Hoewel over het algemeen zorg bestaat over de grote prijsdalingen in de zuivel, zijn niet alle landbouwministers het er over eens op welke manier  de gevolgen van de Russische boycot, gecombineerd met het einde van de superheffing moeten worden beperkt.

Sommige landen (waaronder Nederland) bepleiten een zachte landing voor de superheffing. De Europese Commissie wil daar echter niet aan. Er was ook geen overeenstemming voor een betalingsregeling voor boeren die het quotum overschrijden. Nederland is niet voor zo'n regeling, omdat het meer kost om de heffing te innen en de boeren er in euro's niets beter van worden.

De meeste lidstaten stemmen in met de het opzetten van  de EMMO (European Milk Market Obeservatory). Een aantal lidstaten vindt dat niet alleen de melkprijs moet worden gevolgd. Ook de marges van de veehouders zouden in de gaten moeten worden gehouden. De Copa-Cogeca  zegt dat de interventieprijzen in overeenstemming moeten komen met de realiteit van de markt. "De prijsniveaus voor de interventie dekken niet eens de productiekosten", zegt voorzitter Albert Jan Maat van Copa-Cogeca.

Laatste reacties

  • producent

    Er zijn meer takken in de landbouw die ook niet kosten dekkend zijn en die krijgen ook geen steun, wat zit de melkveehouderij toch ontzettend te zeuren over steun. Als ik zie wat er voor de grond wordt betaald en wat voor machinepark er bij de veehouders loopt dan valt het allemaal nog wel mee. Iedere ondernemer zit er zelf bij als hij een investering doet, en is dat achteraf te veel geweest dan doet dat zeer maar dat hoort er dan bij.

  • zon

    Allicht zit interventie onder kostprijsniveau.
    diegene die een lage kostprijs hebben verdienen dan nog steeds geld en daar is interventie natuurlijk niet voor bedoeld.

Of registreer je om te kunnen reageren.